Skip navigation
9

Richard Kusters Blogger

‘Werken staat gelijk aan vrijheid’

Geplaatst door Richard Kusters | January 24, 2019

Richard Kusters houdt van zijn werk. Omdat hij een beroep heeft dat perfect bij hem past, maar ook omdat hij dankzij zijn werk op eigen benen kan staan. En dat is bepaald niet vanzelfsprekend!

 

Wat was je beroep voor je ongeval?

"Ik was stukadoor. Ons bedrijf was gespecialiseerd in het restaureren en renoveren van monumentale panden, maar we werkten ook vaak bij particulieren. We noemden onszelf de visagisten van de bouw: van de grove, onaffe bouw maakten wij een fijne woning. Werken met mijn handen is heerlijk. Iedere dag creëerden we nieuwe dingen."

 

En toen kwam het ongeluk…

"Ik heb een hele tijd gedacht dat alles weer goed ging komen. Totdat ik na anderhalf jaar volledig procent afgekeurd werd. Wat nu? Ik had geen idee wat voor ander werk ik zou kunnen doen."

 

Hoe heb je dat aangepakt?

"Ik heb veel geluk gehad met mijn oude werkgever. Hij heeft bijvoorbeeld een arbeidskundige in de arm genomen. Uit alle vragen die ik moest beantwoorden, kwamen een paar beroepen naar voren, zoals tandheelkunde en psycholoog. Wat er écht uitsprong, was mijn belangstelling voor orthopedische hulpmiddelen. Daar heb ik mijn huidige beroep van weten te maken: ik ben verantwoordelijk voor de logistiek bij OIM, producent van orthopedische hulpmiddelen."

 

Hoe ben je daar terechtgekomen?

"Ik was er al klant en heb gevraagd of ik er stage kon komen lopen. Dat kon. Ik ben begonnen als instrumentmaker, wat heel mooi aansloot op de thuisstudie 'medisch Latijn', die ik tijdens mijn revalidatie had voltooid. Later kreeg ik de kans om de logistiek in het magazijn in Amsterdam te gaan runnen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen."

 

Waarom is dat zo'n leuke functie?

"Iedere dag is anders, het is altijd afwisselend en uitdagend. Producten inkopen, magazijnen in het land bevoorraden, bestellingen controleren, zendingen uitpakken… Natuurlijk, soms kan het best hectisch zijn, vooral om de producten op tijd op de juiste plek te krijgen. Maar ik houd juist wel van een beetje druk. Het is ontzettend leuk werk."

 

Terwijl je dus eigenlijk volledig afgekeurd was…

"Dat verhaal kreeg nog wel een staartje. Het UWV stelde dat ik dus wél kon werken en verklaarde me plotseling voor 21 procent arbeidsgeschikt. Dat betekende dat mijn volledige uitkering wegviel. Ik heb toen met mijn leidinggevende een oplossing bedacht en inmiddels werk ik alweer een hele tijd fulltime."

 

Wat betekent werken voor je?

"Werken staat voor mij gelijk aan vrijheid. Natuurlijk moet ik geld verdienen om de rekeningen te betalen, maar daarnaast ben ik vooral blij dat ik bézig ben. Ik heb een grote hekel aan de uitkeringssituatie, want voor mij betekent een uitkering: 'Je telt niet mee'. Nu laat ik iedere dag zien dat ik wél mijn eigen broek kan ophouden. Daarnaast is het een welkome afleiding om niet te veel met mijn fantoompijnen bezig te zijn. Die is er wel altijd, maar als ik aan het werk ben, heb ik er minder last van. Ook in dat opzicht is mijn werk een echte verrijking van mijn leven."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders