Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

‘Wereldkampioen en een gouden medaille’

Geplaatst door Mitch Valize | November 29, 2018

​Wie Mitch Valize vraagt naar zijn persoonlijke bucket list, kan rekenen op een antwoord vol sportieve uitdagingen. Logisch ook! De jonge topsporter gaat over twee jaar naar de Paralympische Spelen in Japan. Toch heeft Mitch ook een niet-sportgerelateerde droom: reizen.

 

# 1. Paralympische Spelen

"Dat is op dit moment mijn grootste doel: deelnemen aan de Paralympische Spelen. Ik zeg bewust 'deelnemen' en niet 'een medaille winnen', omdat de Spelen voor mij een nieuw platform zijn. Bovendien rijd ik als handbiker in eerste instantie in dienst van Tim de Vries, de kopman van het Nederlandse Team. Natuurlijk wil ik heel graag een medaille pakken, maar alleen al de deelname aan zo'n prestigieus sportevenement is voor mij iets heel groots. Een medaille zou alleen maar een bonus zijn. Uiteindelijk is wereldkampioen worden en goud pakken op de Spelen zeker een doel, maar ik heb de tijd. Is het in 2020 niet, dan misschien in 2024 of 2028."

 

# 2. Sporters begeleiden

"Na mijn topsportcarrière, of misschien zelfs wel tijdens, zou ik heel graag zélf sporters begeleiden. Dat hoeven niet per se invalide sporters te zijn, ook voor valide sporters zou ik als coach een rol kunnen vervullen. Op die manier zou ik iets doen in het verlengde van mijn studie: ik ben afgestudeerd bewegingswetenschapper. Mijn eigen sportcarrière duurt niet eeuwig, ik denk niet dat ik over een jaar of vijftien nog op absoluut topsportniveau actief ben. In die fase zie ik een uitdaging als wielertrainer wel zitten!"

 

# 3. Reizen

"Als ik mijn top-drie compleet moet maken, zou ik zeggen: reizen. Ik zou heel graag nog eens naar Noord-Amerika en Canada willen. Of naar Australië en Nieuw-Zeeland! Ik zie via mijn sportcarrière al best veel van de wereld, maar in die landen zou ik bijvoorbeeld de natuur en het leven wel eens écht willen ervaren. En wat zou het gaaf zijn om Amerikaanse steden als New York en Washington eens te bezoeken, of de West Coast te ontdekken. Mijn prothese zie ik totaal niet als een beperking in het reizen. Zeker in Amerika worden prothesegebruikers zelfs juist op handen gedragen. Heel veel Paralympische sporters zijn bijvoorbeeld ex-militairen die in de sport carrière maken. Ook in dat opzicht zou een reis naar Amerika een unieke ervaring zijn."


Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders