Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

Voorkomen is beter dan genezen

Geplaatst door Mitch Valize | September 02, 2018

​Mitch Valize is zuinig op zijn lichaam. En geef hem eens ongelijk: de wereld ligt aan de voeten van deze jonge topsporter. Logisch dat hij zijn stomp én prothese goed verzorgt.

 

"Mijn voornaamste advies: check je eigen lichaam iedere dag. Zo zie je op tijd waar er mogelijk irritaties ontstaan en voorkom je dat je wondjes krijgt, waardoor je je prothese niet zou kunnen dragen. Voorkomen is beter dan genezen!"

Mitch deelt drie simpele, maar doeltreffende verzorgingstips. Daar gaan we:

 

# 1. Houd je stomp schoon

"Ik was mijn stomp iedere dag met water, gewoon onder de douche. Zeep gebruik ik niet, want ik heb een vrij droge huid. Door je stomp iedere dag te wassen, weet je zeker dat hij overal schoon blijft, ook bijvoorbeeld in huidplooien. Een minimale kans op irritaties dus!"

 

# 2. Zorg voor een soepele huid

"Ik gebruik een vette dagcrème om de huid van mijn stomp soepel te houden. Doe ik dat niet, dan kan bijvoorbeeld het littekenweefsel wat hard aan gaan voelen of de huid droog worden. Iedere dag insmeren is vaak niet eens nodig; ik bekijk het van dag tot dag."

 

'Houd je liner goed schoon! Dat is voor mij net zo vanzelfsprekend als mijn persoonlijke verzorging' 

 

# 3. Voorkom ontstekingen

"Rondom de knie willen nog wel eens haarzakjes ontsteken. Zeker op warmere dagen, waarop je veel transpireert. In zulke gevallen gebruik ik een antibacteriële zeep. Meestal is de irritatie de volgende dag al weg. Op de plekken waar ik de meeste last had, heb ik lasertherapie toegepast: de haarzakjes zijn verwijderd. Sindsdien zijn de klachten nagenoeg verdwenen."

 

Tot slot geeft Mitch een niet-fysieke tip: houd je liner goed schoon! "Dat is voor mij net zo vanzelfsprekend als mijn persoonlijke verzorging. Ik neem mijn liner iedere dag mee onder de douche, spoel hem schoon en droog hem goed af. Meestal gebruik ik alleen water, soms een niet-geparfumeerde zeep om het een extra poetsbeurt te geven."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders