Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

‘Voor ieder ongemak is een oplossing’

Geplaatst door Mitch Valize | November 08, 2018

​Op de vraag welke dagelijkse ongemakken hij door zijn prothese ervaart, moet Mitch Valize even nadenken. Immers: na de amputatie van zijn kortere linkerbeen ervaart hij vooral gemak van zijn prothese. Toch komt hij op een treffende top-3.

"Laat ik vooropstellen dat ik gewend ben aan het leven dat ik leid", vertelt Mitch. "Natuurlijk kom je als prothesegebruiker in situaties terecht die lastig zijn, ook ik maak dat dagelijks mee. Maar in al die jaren ben ik handig en creatief genoeg geworden om met die situaties om te gaan en er een oplossing voor te bedenken. Die is er namelijk altijd!"

 

De voornaamste oorzaak van de ongemakken die Mitch ervaart, schuilt in het feit dat de knie van zijn linkerbeen hoger zit dan rechts. Bij buiging bereikt zijn linker knie daardoor eerder een hoek van 90 graden dan rechts, waardoor hij bijvoorbeeld moeilijk hurkt. Mitch noemt drie praktische situaties waarin dat hem tot last is:

 

Ongemak # 1: spelen met kinderen

"Ik ben dol op mijn neefjes en nichtjes en speel graag met ze. Hurken is lastig, bijvoorbeeld als ik op ooghoogte met ze praat. Ik kan mijn linkerknie namelijk niet ver genoeg buigen. Waar ik rechts, in mijn gezonde been, nog ruimte heb, is de buiging links al veel verder. Het gevolg is dat mijn prothese in mijn knieholte duwt. Hoe ik het oplos? Ik kniel op één knie of ga gewoon helemaal zitten. Wel zo gezellig."

 

Ongemak # 2: Fietsen

"Hetzelfde ongemak ervaar ik op de fiets. Als mijn zadel te laag staat, buig ik mijn linkerknie te ver en snijdt de prothese in mijn knieholte. Ik moet dus altijd zorgen dat mijn zadel hoger staat dan normaal. Ik kan nog met beide benen bij de trappers, maar kan alleen met rechts kan ik met mijn tenen bij de grond. Bij een verkeerslicht stap ik af en houd ik de stang van de fiets tussen mijn benen. Met opstappen is het weer even opletten dat ik genoeg druk houd op mijn prothesevoet, anders schiet hij van de trapper af."

 

'De 'vier-zitjes' in bussen en treinen, waarbij je tegenover elkaar zit, zijn voor een drama'

 

Ongemak # 3: Treinreizen

"Iedereen kent de 'vier-zitjes' in bussen en treinen, waarbij je tegenover elkaar zit. Voor mij een drama! Mijn linker onderbeen is langer, ik kan het zittend niet goed buigen. Het liefste strek ik het naar voren en laat ik mijn prothesevoet op de hak rusten. Maar ja, niet iedereen vindt een gestrekt been tussen zijn eigen benen prettig. In de zomer draag ik korte broeken en begrijpen mensen het sneller. Vooral in de winter stuit ik nog wel eens op onbegrip. De beste oplossing is een plek in het gangpad te zoeken en zorgen dat je passerende reizigers zo min mogelijk hindert."

 

Advies van Mitch

"Ontwijk je ongemakken niet, maar accepteer ze en zoek naar een oplossing. Het is simpel: je zult je hele leven in situaties terechtkomen die lastig zijn. Meestal ligt een oplossing echter voor de hand en kun je met een kleine aanpassing, bijvoorbeeld van je houding, al verder. Blijf je er mee zitten? Bespreek het dan met je fysio- of ergotherapeut. Zij hebben een schat aan ervaring, kennen vrijwel alle ongemakken en weten welke oplossing jou kan helpen."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders