Skip navigation
9

Hans Jan van Dongen Blogger

‘Vier het leven iedere dag’

Geplaatst door Hans Jan van Dongen | January 16, 2019

​Hans van Dongen is een ras-optimist. Gevraagd naar geluksmomenten in zijn leven, weet hij dan ook niet goed waar te beginnen – of te eindigen.

 

Geluksmoment 1: op eigen benen

"Dat is zonder twijfel een van de mooiste momenten in mijn leven na de amputatie. Ik zie mezelf nog staan, met een prothese van de prothesemaker, tussen de balken van de gymnastiekbrug. Hartstikke onwennig, maar heel blij, want ik kon weer staan!"

 

'Waar mijn prothese 's ochtends volledig nieuw was, had ik 's middags al stukjes gewandeld'

 

Geluksmoment 2: maatwerk prothese

"De eerste ochtend dat ik thuis wakker werd met mijn eigen maatwerk prothese naast mijn bed. Wát een bijzonder moment! Ik was overvallen door de veelheid aan informatie, maar tegelijk was ik heel nieuwsgierig. En waar mijn prothese 's ochtends volledig nieuw was, had ik 's middags al stukjes gewandeld en bijvoorbeeld zelf koffie gehaald. Toen voelde ik al: dit komt goed. Deze prothese hoort bij mij."

 

Geluksmoment 3: laatste eerbetoon

"Een geluksmoment in een heel droevige context was op de dag dat mijn schoonzus begraven werd. Ik was één van de dragers van de kist, ik kreeg van alle familieleden het volste vertrouwen om dat te doen. Hoe moeilijk die momenten ook zijn, ik voelde me onwijs trots en dankbaar dat ik iemand die ik zo liefheb, tot zo ver heb mogen en kúnnen begeleiden."

 

Geluksmoment 4: skiën

"Mijn vrienden verklaarden me voor gek toen ik twee dagen na de amputatie zei dat we 'gewoon' op wintersport zouden gaan. 'Hans, rustig aan, ga eerst maar eens herstellen', zeiden ze. Daarna zouden we wel verder zien. Ik zág de twijfel in hun ogen. Voor mij was er echter geen sprake van twijfel. En een half jaar later stapte ik met vijf vrienden uit de skilift. Stonden we daar, op 2.400 meter hoogte, met z'n allen een potje te janken. Een moment dat ik nooit zal vergeten."

 

Geluksmoment 5: vier het leven

"Er is geen dag geweest waarop ik niet trots en gelukkig ben geweest. De kinderen naar school brengen, kijken bij het korfbal, voetbal of tennis, autorijden, boodschappen doen, laminaat leggen in de woning van mijn dochter, zelfs voor het eerst weer de ramen zemen of een lamp aansluiten… Het voelde allemaal als een overwinning. Zo sta ik er nog steeds in: iedere dag zijn er meer dan genoeg momenten om het leven te vieren."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders