Skip navigation
9

Van amputatie tot revalidatie - Het herstel

Het herstel

Herstellen na een amputatie is zeer belangrijk en kost veel tijd en energie. De lengte van de revalidatie hangt van verschillende factoren af, bijvoorbeeld van de oorzaak van de amputatie, het amputatieniveau, het revalidatieprogramma, uw fysieke gesteldheid en uw doorzettingsvermogen en motivatie.

Revalideren|Herstellen na amputatie|Össur

Revalideren is herstellen. Herstellen van de operatie, zowel fysiek als mentaal. U bent zelf een grote factor in het revalidatieproces. Uw mogelijkheden, wensen, actieve deelname aan het revalidatieprogramma en uw doorzettingsvermogen zijn belangrijke factoren tijdens de revalidatie. Samen met een team van specialisten, waaronder bijvoorbeeld de revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut, orthopedisch technoloog, verpleegkundige, psycholoog en diëtist werkt u tijdens de revalidatie aan het herstel van uw fysieke en mentale gestel. Hoe mobieler u uiteindelijk bent, hoe onafhankelijker uw bent van mensen om u heen. Familie, vrienden, andere geamputeerden en medisch specialisten kunnen u op allerlei manieren bijstaan tijdens de revalidatie.

Om te voorkomen dat er complicaties plaatsvinden na de operatie is het belangrijk dat er goede zorg wordt verleend. Niet alleen door anderen, maar ook door uzelf! Complicaties hebben vaak negatieve invloed op de wondgenezing en stompconditie en het is juist belangrijk dat de wond goed geneest, u zo min mogelijk pijn ervaart, ophopingen van vocht (oedeem) worden voorkomen en de stomp goed gevormd wordt. Het afleren van oude, slechte, gewoontes is daarbij heel belangrijk. Niet roken en de juiste voeding zijn aspecten die u zelf kunt aanpakken.

Wondgenezing en stompvorming

De huid heeft verschillende functies, die verstoord kunnen worden door het dragen van een prothese. Het is daarom belangrijk dat de wond en stomp goed verzorgd worden, zelfs al voordat u een prothese gaat dragen, zodat de wond goed heelt en de stomp goed gevormd wordt. Verplegend personeel, de chirurg en uzelf kunnen hierbij actief betrokken worden. Een optimale stomp heeft onder andere een fraai litteken, geen drukplekken, een goede bloedcirculatie, optimale spierkracht en voldoende beweeglijkheid in de gewrichten.

Mobilisatie

Na een amputatie is het belangrijk de overgebleven spieren goed te trainen en sterk te maken. De bewegingsmogelijkheden van uw spieren en gewrichten kunnen afgenomen zijn en oefeningen kunnen u helpen uw spieren sterker te maken. Tijdens deze mobilisatiefase krijgt u speciale oefeningen van de verschillende specialisten die met u samen aan uw revalidatie werken; uw revalidatiearts, de fysiotherapeut of ergotherapeut. Deze oefeningen kunt u uitvoeren in bed of op een behandelbank bij uw therapeut. Het is belangrijk dat u deze goed en bewust uitvoert zodat uw spieren aansterken. Dit helpt u in een later stadium bij het lopen met een prothese. Voor alle oefeningen die u doet geldt: overleg ze eerst met uw therapeut, arts of verpleegkundige voordat u ze zelfstandig uit gaat voeren!

Enkele oefeningen

Tijdens de mobiliteitsfase zal uw stomp goed in de gaten worden gehouden en wanneer de dokter vindt dat de wond voldoende genezen is, mag u het ziekenhuis verlaten. De oefeningen die u tijdens deze fase in het ziekenhuis uitvoerde kunt u thuis blijven herhalen tot het moment dat u in aanmerking komt voor een eerste prothese.

Herstel

Revalideren is herstellen. Het doel is dan ook om u zo mobiel mogelijk te maken middels de juiste zorg, informatie en oefeningen, zodat u zo onafhankelijk mogelijk kunt zijn in uw dagelijks leven.