Skip navigation
9

Van amputatie tot revalidatie - De ingreep

Verschillende amputatieniveaus bij een beenamputatie

Wanneer de chirurg opereert, houdt hij of zij rekening met de toestand van het been, uw algehele lichamelijke conditie, maar ook met een goede basis voor een prothese.

Een beenamputatie kan op verschillende hoogtes uitgevoerd worden. De hoogte waar de amputatie gedaan wordt, noemen we amputatieniveaus. Hieronder worden de verschillende amputatieniveaus wat verder toegelicht.Verschillende amputaties|amputatieniveaus|Össur
  • Heupdisarticulatie Bij een heupdisarticulatie of heupexarticulatie wordt het volledige been door de heup geamputeerd.
  • Transfemoraal (TF) Bij een transfemorale amputatie worden zowel het onderbeen als een deel van het bovenbeen geamputeerd, ter hoogte van het dijbeen of bovenbeen (de femur), tussen de heup en de knie dus.
  • Kniedisarticulatie Bij een kniedisarticulatie wordt het onderbeen geamputeerd ter hoogte van het kniegewricht. Het onderbeen wordt dan geamputeerd, maar het volledige bovenbeen blijft behouden.
  • Transtibiaal (TT) Bij een transtibiale amputatie wordt het onderbeen geamputeerd, door het scheenbeen (de tibia) en het kuitbeen (de fibula). Het bovenbeen en de knie blijven behouden.
  • Enkeldisarticulatie: Bij een enkeldisarticulatie wordt ter hoogte van de enkel geamputeerd. We noemen dit ook wel een “Syme amputatie”.
  • Transmetatarsaal Bij een transmetatarsale amputatie wordt een deel van de voet geamputeerd, ter hoogte van de voorvoet/tenen.

Amputatieniveaus bij een arm- of handamputatie

Wanneer u uw hand of arm moet laten amputeren, kan het zijn dat uw hele hand vanaf de pols of verder richting de arm moet worden geamputeerd. Dit noemen we een volledige handamputatie. Wanneer er maar een deel van uw hand moet worden geamputeerd, bijvoorbeeld een aantal vingers, noemen we dit een gedeeltelijke handamputatie. Voor beide amputatieniveaus zijn er verschillende prothesen beschikbaar die de diverse functies van uw hand of vingers over kunnen nemen.

Een multidisciplinaire aanpak

Zowel voor als na de amputatie zal een team van specialisten voor u klaarstaan om u te ondersteunen bij uw revalidatie. Vaak onder leiding van een revalidatiearts zullen bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, instrumentmaker, psycholoog, verpleegkundige en/of diëtist samen met u werken aan uw fysieke en mentale herstel. Met deze specialisten kunt u uw vragen bespreken en uw revalidatie zo goed mogelijk volbrengen.