Skip navigation
9

Richard Kusters Blogger

‘Vaak vergeet ik dat ik een prothese draag’

Geplaatst door Richard Kusters | November 21, 2018

Zijn eerste reactie: 'Ik ervaar helemaal geen ongemakken'. Maar als Richard Kusters de vraag even laat bezinken (welke dagelijkse ongemakken brengt het dragen van een prothese met zich mee?), komt er toch een top-drie.

"In principe doe ik alles wat ik wil en wat in me opkomt", vertelt Richard. "Afgelopen zomer nog, bijvoorbeeld. We waren op vakantie in de Ardennen. Ik heb stevige wandelingen gemaakt, rotsen beklommen en ben in diepe druipsteengrotten afgedaald. Natuurlijk, zulke ondernemingen pak ik wel met de nodige voorzichtigheid aan, maar in de basis kan ik alles."

 

'Hoe zekerder je beweegt, des te minder ongemak je ervaart'

 

Ongemak # 1: opstaan en weglopen

"Stel: ik zit op de bank en de deurbel gaat. Ieder ander springt op en begint te lopen, maar bij mij ligt dat anders. Dat wil zeggen: ik kijk altijd even hoe ik zit en of mijn knie gestrekt is of niet. Uiteindelijk voelt mijn osseointegratie als een onderdeel van mezelf, maar dat ís het natuurlijk niet."

 

Ongemak # 2: douchen

"Als ik douche, 's ochtend of na het sporten, trek ik een zwemprothese aan. Mijn RHEO KNEE is weliswaar spatwaterdicht, maar niet alle overige onderdelen kunnen goed tegen water. Bovendien zou mijn schoen helemaal vollopen… Ik ben er inmiddels aan gewend, maar zeker als ik ga sporten, zou je dit een ongemak kunnen noemen. Ik moet dan altijd een tweede been meenemen."

 

Ongemak # 3: been intrekken

"Laatst zat ik op een verjaardagsfeestje op de bank. Je kent het wel: biertje in de hand, lekker onderuit. Toen er iemand wilde passeren, trok ik mijn benen in, maar mijn prothesebeen bleef natuurlijk gewoon staan. Dat been moet ik echt met de hand intrekken. De keren dat mensen per ongeluk tegen mijn been schoppen, zijn niet meer te tellen... Gelukkig kunnen we er altijd om lachen."

 

Advies van Richard

Prothesegebruikers die veel ongemakken ervaren, adviseert Richard om niet te focussen op wat niet kan, maar juist op de mógelijkheden. "Voer de druk op, belast je prothese en wees niet bang! De meeste ongemakken ontstaan door angst. Heel begrijpelijk, want je wilt voorkomen dat je struikelt of valt. Maar je zult merken dat hoe zekerder je beweegt, des te minder ongemak je ervaart."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders