Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

Prothese en pretparken: geen gelukkig huwelijk

Geplaatst door Mitch Valize | July 23, 2018

​Als Mitch Valize op vakantie gaat, beweegt hij zich net zo vrij en onbezorgd als thuis. Iedereen mag zijn prothese zien, aan 'kijkers' stoort hij zich nauwelijks. Er is één uitzondering: pretparken. Daar trekt Mitch het liefste wél een lange broek aan.

"Dat heeft alle te maken met de veiligheidsregels van veel pretparken", vertelt Mitch. "Soms lijken die wel uit het jaar 1800 te stammen, zo ouderwets zijn ze. Er bestaat bijvoorbeeld nog steeds de angst dat een prothese tijdens een rit in de achtbaan uit kan vallen. Nou, ik draag ze al mijn hele leven en zoiets is me nog nooit gebeurd. En de prothese die ik nu heb, met actief vacuümsysteem, krijg je helemáál niet uit, al sta je er met drie man aan te trekken."

 

Broeken verwisseld

Mitch vertelt over een voorval in een Nederlands pretpark, vorig jaar. Hij werd als enige van zijn vriendengroep geweigerd bij een attractie. "Toen heb ik broeken verwisseld met een van mijn vrienden. Hij trok mijn korte broek aan, ik zijn lange. Niet om tegendraads te zijn, maar puur omdat een prothese beslist niet onveilig is. Ik voelde me echt gediscrimineerd! Veel pretparken zouden hun veiligheidsregels best eens onder de loep kunnen nemen…"

 

Relaxen aan het zwembad

In de zomervakantie gaat Mitch dit jaar naar Italië. Hij doet mee aan het WK handbiken, dat ook in Italië plaatsvindt. "In de week na het WK gaan we naar het Gardameer. Het wordt heerlijk rustig, ontspannen en relaxed. Lekker aan het zwembad liggen, aan het meer, of een uitstapje maken naar Milaan of Verona."

 

Korte broeken

"Ik neem twee prothese mee: mijn gewone en mijn zwemprothese. Ik draag gewoon korte broeken en zwembroeken, ik denk er eerlijk gezegd helemaal niet bij na dat ik een prothese draag. Ik krijg ook niet meer vragen dan thuis. Ja, soms heb je mensen die kijken, maar dat vind ik geen probleem. Het is ook niet alledaags, een jonge gast met een prothese. Kijk dus gerust."

 

Lange bergwandeling

Zijn prothese beperkt hem totaal niet in zijn bewegingen, benadrukt Mitch. "Helemaal niet. Een voorbeeld: ik heb in juni meegedaan aan handbikewedstrijden in Oostenrijk. Op de dag voordat we weer naar huis gingen, heb ik nog drie uur in de bergen gewandeld. Probleemloos! Ik kan met mijn prothese alles doen, ik maak mijn vakantie net zo actief als ik zelf wil."

 

Iedere ondergrond

Ook in Italië verwacht Mitch geen obstakels. Heuvelachtig terrein? Kiezels? Zandstranden? Het staat hem niet in de weg. "Ik loop op iedere ondergrond, daar is mijn prothese ideaal voor. Het voelt heel natuurlijk en het veroorzaakt geen lichamelijke klachten. Het enige gevaar op vakantie, dat is het eten in Italië. Pasta is prima voor duursporters, maar ik moet natuurlijk niet iedere dag aan de pizza gaan, ha ha!"

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders