Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

Pijnvrij leven dankzij een amputatie

Geplaatst door Mitch Valize | October 04, 2018

​In juli 2015 veranderde het leven van Mitch Valize voorgoed. Ten goede, wel te verstaan. Want de amputatie van zijn voet leverde hem meer levensgenot op dan hij ooit had durven hopen.

Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Zijn linkervoet had bovendien geen functie, waardoor hij was aangewezen op een prothese. Die hielp hem zijn mobiliteit te verbeteren, maar zorgde eveneens voor problemen. "Ik had veel pijnklachten. Die werden vooral veroorzaakt door de anatomie van mijn been: op verschillende plekken zorgde de prothese voor veel fysieke druk. Bovendien waren mijn voetje en mijn liner geen gelukkige combinatie. Mijn tenen zaten vaak verdrukt, waardoor ik last kreeg van zenuwpijnen, soms wel tot in mijn ruggenwervel."

 

'Op een bepaald moment was ik eruit. Mijn voet ging eraf'


Knoop doorgehakt

Daarbij kwam dat Mitch' voet geen functie had. "Totaal niet, maar het was wél de oorzaak van mijn pijn. Het beperkte me echt. Op school trok ik mijn prothese altijd uit en op de terugweg naar huis deed ik mijn best om zo snel mogelijk te lopen, zodat ik mijn been thuis rust kon geven. Hoe cru het misschien ook klinkt: op een bepaald moment was ik eruit. Mijn voet ging eraf."

 

Positieve instelling

Hoe cru het ook klinkt: vanaf de dag dat Mitch zijn keuze had gemaakt, keek hij reikhalzend uit naar het moment van de operatie. "Zeker het laatste half jaar was het aftellen, de amputatie die eraan kwam, voelde als een verlossing. Mijn leven zou compleet gaan veranderen. Er was ook een scenario waarin het allemaal niet goed zou uitpakken, maar eigenlijk heb ik daar geen moment rekening mee gehouden. Ik ben altijd positief gebleven."

 

Intensiever dan ooit

De operatie slaagde. En nadat Mitch was hersteld van een complicatie, kon hij zijn revalidatieproces inzetten. Mitch: "Het mooie is dat veel spieren, pezen en huiddelen zijn gebruikt om mijn stomp mooi te laten genezen. Veel spieren hebben nog dezelfde functie: als ik voor mijn gevoel mijn tenen aanspan, zie ik mijn stomp samentrekken. Mijn voet is verdwenen, maar eigenlijk gebruik ik hem intensiever dan ik ooit heb gedaan."

 

‘Als ik voor mijn gevoel mijn tenen aanspan, zie ik mijn stomp samentrekken’


Volledig pijnvrij

Mitch is de artsen en alle andere betrokkenen dankbaar voor hun goede werk. "Zij hebben zó'n goed werk geleverd! Ik ga nu volledig pijnvrij door het leven, ik heb nergens last van. Twee uur hardlopen? Geen probleem, ik kan het gemakkelijk aan. Vaak vergeet ik zelfs dat ik een prothese heb, de reacties van mensen op straat herinneren me eraan."

 

Vacuümsysteem

En zijn prothese – die zit als gegoten. "Beter dan verwacht, eigenlijk. Mijn stomp is nu geschikt voor een prothese met actief vacuümsysteem: in de voet zit een pompje dat bij iedere stap de lucht wegzuigt. Ook de ring om de koker sluit luchtdicht af, waardoor het risico op wrijving en dus wondjes minimaal is."

 

Bewegingsvrijheid

"Daarnaast is mijn bewegingsvrijheid enorm toegenomen", vervolgt Mitch. "Mijn liner is heel dun en flexibel en de koker is recht, waardoor ik er gemakkelijk in- en uitkom. Én deze prothese is geschikt voor de nieuwste technieken en innovaties. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing. Dit was echt de juiste stap in mijn leven."

 


Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders