Skip navigation
9

Richard Kusters Blogger

Op weg naar de instrumentmaker

Geplaatst door Richard Kusters | April 30, 2018

​De keuze voor een prothese maak je niet lichtzinnig. Je wilt de beste, meest geavanceerde en gebruiksvriendelijkste prothese die er is. Maar wat ís eigenlijk de beste prothese? En wat vraag je allemaal aan je instrumentmaker? Richard Kusters geeft vijf bruikbare tips.

 

# 1. Google je suf!

"Vóór mijn gesprek met de instrumentmaker heb ik veel op Google gezocht. Welke producten zijn er? En waarom past de ene prothese wel bij mij, of juist niet? Er zijn veel verschillende producten, genoeg om je in te verdiepen dus. Ga vooral onbevooroordeeld te werk.

Natuurlijk zal iedere fabrikant zeggen dat hij de beste prothese maakt, maar iedere gebruiker is anders. Soms vragen mensen me: 'Richard, heb jij de beste prothese ter wereld?' Het antwoord is simpel: nee. Maar ik heb wél de prothese die het beste bij mij past. En daar gaat het om."

 

# 2. Bepaal je doelen

"Vraag je af: wat wil ik in de toekomst kunnen? Wil je 'gewoon' een zelfstandig leven blijven leiden? Of was je een fervent bergbeklimmer en wil je die passie handhaven?

Je persoonlijke doelen zijn van invloed op de uiteindelijke keuze voor een prothese. Wees zo compleet als je kunt: ook die strandwandeling die je hooguit eens per jaar maakt, kan een belangrijk aspect zijn in je uiteindelijke beslissing."

 

# 3. Beschrijf je motivatie

"Zet je motivatie op papier. Waarom kies je voor een bepaalde prothese? Dat helpt jou en de instrumentmaker, én het kan belangrijk zijn voor de verzekering. Door een actieve houding geef je een positief en krachtig signaal af.

Zelf heb ik in een brief onder andere beschreven dat ik op hoog niveau wilde blijven basketballen. De sport op zich, maar ook iets triviaals als het zelfstandig kunnen douchen na afloop. Mede dankzij mijn motivatie heb ik nu ook een zwemprothese. Het is geen garantie, maar aan de andere kant: een goede motivatiebrief kan alleen maar vóór je werken."

 

# 4. Vraag alles

"Met alle informatie en ervaringen in je achterhoofd ga je in gesprek met je instrumentmaker. Samen ga je op zoek naar het beste product. Vraag hem in de gesprekken het hemd van het lijf, want het gaat om jóúw mobiliteit!

Maak eventueel van tevoren een lijstje met vragen. Niet in je hoofd, maar echt op papier of in je telefoon. Zo voorkom je dat je achteraf thuis denkt: 'O ja, dát had ik ook nog willen vragen.' Denk ook aan de onderwerpen die je misschien lastig of gênant vindt, zoals huidverzorging of hygiëne. Uiteindelijk doe je er je voordeel mee."

 

'Vraag je instrumentmaker het hemd van het lijf, want het gaat om jóúw mobiliteit'

 

# 5. Wees eerlijk

"Eerlijk tegen mezelf blijven is een van de beste tips die ik ooit gekregen heb. Je bent geneigd je te focussen op het beste van het beste, maar is dat echt nodig? Ga je daadwerkelijk marathons lopen? Wil je echt ineens leren pianospelen? Was je zonder prothese ook al zo'n fanatieke fitnesser?

Door je doelen realistisch en eerlijk te bepalen, bespaar je alle betrokkenen een boel tijd, geld en energie. Energie, die je vervolgens kunt steken om de dingen die je écht graag wilt, met de volle honderd procent overgave aan te pakken."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders