Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

O ja, ik draag een prothese

Geplaatst door Mitch Valize | December 06, 2018

​Veel prothesegebruikers zullen het beamen: vaak zijn ze zo gewend aan hun prothese, dat ze vergeten dat ze er een dragen. Toch zijn er ook verschillende momenten waarop ze zich er juist wel bewust van zijn. Mitch Valize beschrijft vijf situaties (in willekeurige volgorde).

 

# 1: In het pretpark

"Ik bezoek graag pretparken. Alleen zorgt mijn prothese nog wel eens voor problemen, vooral in achtbanen waarin je zo'n veiligheidsbeugel tussen je benen krijgt. Doordat mijn linkerknie hoger zit, lukt dat vaak niet. Ik moet mijn been wat draaien en als het ware achter mijn rechterbeen leggen. Overigens niet heel uitzonderlijk, want ook de meeste lange mensen hebben dezelfde uitdaging."

 

# 2: Met korte broek aan

"Soms heb je van die dagen dat iedereen naar je lijkt te kijken... Meestal draag ik op zo'n moment een korte broek en besef ik dat ze misschien nog nooit een prothese hebben gezien. Ik snap het wel, de mens is nieuwsgierig, waarschijnlijk zou ik zelf ook kijken. Toch houd ik er niet van als mensen te lang staren. Meestal draai ik het om en kijk ik terug, net zolang totdat zíj wegkijken, ha ha!"

 

# 3: In bed stappen

"Mijn laatste handeling voordat ik in bed stap, is mijn prothese uitdoen. Ook maak ik op dat moment mijn liner schoon, gewoon met water en een handdoek. Als ik 's nachts opsta, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, laat ik mijn prothese staan. Ik hinkel al van kleins af aan en dat zal ik waarschijnlijk altijd blijven doen. Er ligt wel een kruk onder mijn bed, maar op één been ben ik vaak veel sneller."

 

# 4: Uit bed stappen

"Het eerste wat ik 's ochtends doe: mijn prothese aantrekken. Als ik op Sportcentrum Papendal ben, douche ik meestal zelfs met mijn prothese al aan. Ik houd hem dan gestrekt, bij het water vandaan. Klinkt misschien omslachtig, maar toch verkies ik deze manier boven douchen zónder prothese. Ik houd niet van teveel aan- en uittrekken. Bovendien voel ik me zo veiliger op de gladde douchevloer."

 

# 5: Op de handbike

"Ook dan word ik geconfronteerd met het feit dat ik een prothesegebruiker ben: maar dan omdat ik hem juist níet draag. Op de handbike is geen plek om mijn prothese te laten rusten en bovendien is het extra ballast én beperkt het de aerodynamica. Wat ik op de handbike niet nodig heb, blijft gewoon achter. Na het uitfietsen trek ik mijn prothese pas weer aan."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders