Skip navigation
9

Hans Jan van Dongen Blogger

Niemand ontneemt me mijn levensvreugde

Geplaatst door Hans Jan van Dongen | May 07, 2018

​Hans van Dongen weet nog precies wat hij op 7 juli 2006 at, welke kleding hij droeg en wat voor weer het was. Op die dag verloor hij na een verkeersongeluk op de motor zijn linkerbeen.

"Ik was met mijn dochter onderweg naar Delft, we zouden een ijsje gaan halen om haar goede rapport te vieren. Op een drukke weg werden we aangereden door een auto. Hard ging het niet: wij reden 45, hij misschien 25. Hij raakte me precies op mijn knie, die tussen zijn auto en mijn motor bekneld raakte en volledig verbrijzelde."

 

Bizarre reactie

"We hadden het geluk dat er snel verpleegsters ter plaatse waren, die net klaar waren met hun dienst in het nabijgelegen ziekenhuis. Daar vertelde de chirurg me dat hij niets anders kon doen dan mijn been amputeren. Waar ik de tegenwoordigheid van geest vandaan haalde, weet ik nog steeds niet, maar ik zei hem: 'Wilt u het dan netjes doen, zodat ik een prothese kan gaan dragen?' Ik hoorde het mezelf zeggen… Bizar."

 

Film-modus

"Het ene moment zat ik met mijn dochter op de motor, anderhalf uur later waren ze bezig mijn been te amputeren. Ik schrok echt toen ik na de operatie voor het eerst keek. Ik kan je zeggen: toen was de film-modus waarin ik zat, in één klap voorbij. Kort daarvoor had ik nog de halve marathon van Parijs gelopen, nu miste ik ineens een been en wist ik niet hoe het verder moest."

 

Alleen zijn

"Ik wilde alleen zijn, ik heb in het ziekenhuis een kamer voor mezelf gevraagd. Zo kon ik mijn boosheid, wanhoop, frustratie en verdriet beleven, daar wilde ik niemand anders mee opzadelen. Tegelijk maakte ik me zorgen om mijn dochter, die in een ander ziekenhuis lag. Gelukkig bleek dat zij nagenoeg geen blijvend letsel aan het ongeluk zou overhouden."

 

Boosheid

"Ik was boos op de man die me had aangereden, maar ook op mezelf. Waarom moesten we nou zo nodig een ijsje gaan halen? Waarom waren we niet een kwartiertje later gegaan? Aan de andere kant: als we later waren gegaan, waren we misschien wel morsdood gereden. Na anderhalve dag heb ik de knop omgezet. Ik zei tegen mezelf: 'Hans, accepteer het. Je komt hier sterker uit."

 

'Hij komt er wel'

"Ik heb enorm veel energie gehaald uit de mensen om me heen. Mijn gezin, mijn broers, zus, familieleden, vrienden… Maar ook de professionals, zoals mijn revalidatiearts, de fysiotherapeuten en de instrumentenmaker. Zij hadden precies in de gaten hoe de persoon Hans van Dongen in elkaar zit. Ik wil er iets van maken. Op weg naar mijn eerste revalidatie las ik stiekem het briefje dat ik aan de fysiotherapeut moest afgeven. Daar stond op: 'Pak hem gerust aan, hij komt er wel'."

 

Prothese: 9,9

"Als ik mijn prothesebouwer een cijfer zou mogen geven, krijg hij een 9,9, alleen maar omdat een 10 in mijn optiek niet kan. Die man heeft me een geweldig cadeau gegeven. Soms vragen mensen me wel eens wat een prothese eigenlijk kost, maar die vraag is onzin. Vraag liever wat hij me waard is. Dan is 'ie in één klap onbetaalbaar."

 

Op de ski's

"Mijn eerste doel na de amputatie: skiën*. Ik ging voor het ongeluk drie, vier keer per jaar en ook nu móest en zou ik gaan. In februari 2007, acht maanden na het ongeluk, stond ik bovenaan de piste, samen met vijf vrienden. Stonden we daar als volwassen mannen een potje te janken in de sneeuw… Niemand ontneemt me mijn levensvreugde.

 

"Ik ben mijn been verloren, maar niet mijn karakter."

 

Volle kracht vooruit

"Mijn advies aan anderen die iets soortgelijks meemaken: ga ervoor. Wees eerlijk in je gevoel en accepteer de moeilijke momenten, maar vergeet niet dat je op deze aardkloot gezet bent om er zo'n 70, 80 jaar rond te lopen. Zelf haal ik enorm veel energie uit de dingen die ik bereik. Mijn lijfspreuk is sinds het ongeluk: 'Wie nooit verliest, weet ook niet wat winnen is'. Daar houd ik me aan vast."

 

Blogwebsite

"Ik ben mijn gevoel en ervaringen al in het ziekenhuis gaan opschrijven. Ik heb alles gepubliceerd op een online blogwebsite. Daar heb veel profijt van gehad. Je schrijft je gevoel van je af én je deelt het met anderen. Die hoeven je dus niet te vragen hoe het gaat, want dat weten ze al. Op die manier kun je volle kracht vooruitkijken."

 

*Wij adviseren contact op te nemen met uw instrumentmaker wanneer u wilt gaan skiën of andere sportieve activiteiten wilt uitvoeren.

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders