Skip navigation
9

Bert Pot Blogger

Mijn instrumentmaker heeft mijn leven veranderd

Geplaatst door Bert Pot | April 16, 2018

​Als zijn instrumentmaker niet volledig in hem geloofde, had het leven van Bert Pot er nu heel anders uitgezien. Ook zijn eigen vastberadenheid en de ontelbare vragen die hij stelde, dragen bij aan zijn verhaal.

"Ik weet nog goed hoe ik in het ziekenhuis tegenover een grote doos met handen zat", blikt Bert terug op de eerste kennismaking met een prothese. "Het was zover. Voor mij was meteen duidelijk dat het een MIO-prothese zou worden. De andere opties, een lichaamsbekrachtigde of een cosmetische prothese vielen meteen af. Ik wilde de prothese met de allerbeste functionaliteiten en mogelijkheden."

 

Teleurstelling

Naarmate de tijd verstreek, groeide de teleurstelling en de onvrede, vertelt Bert. De prothese voldeed simpelweg niet aan zijn verwachtingen. "Hij bracht me niet wat ik wilde. Het kostte me veel moeite en energie om hem te gebruiken en bovendien paste ik mijn lichaamshouding aan, wat weer voor andere fysieke klachten zorgde. Na een half jaar ben ik op zoek gegaan naar een alternatief."

 

I-limb

In die zoektocht ontdekte Bert al snel de i-limb, die als voornaamste extra eigenschap had dat alle vingers konden bewegen. "Een revolutie in protheseland", herinnert Bert zich. "Deze hand zou het oppakken van objecten al zó veel gemakkelijker maken! Een enorme vooruitgang dus. Ik ben direct naar mijn instrumentenmaker gegaan en heb hem gezegd: 'Die hand wil ik'. Hoe krijgen we dat voor elkaar?"

 

'Vraag je instrumentmaker zo veel mogelijk, ga op onderzoek uit en schrijf alles op wat je ontdekt'

 

Geweldige kans

"Ik zou de eerste gebruiker in Nederland worden met een i-limb", vervolgt Bert. "Ook voor de instrumentmaker was het nieuw, maar hij vond het een geweldige kans. Hij heeft er alles aan gedaan om de i-limb naar zijn praktijk te halen, zodat ik hem met eigen ogen kon zien en gebruiken. Dankzij hem is het balletje gaan rollen."

 

Life changer

De i-limb was de hand die Bert zocht. Hij kon weer probleemloos zijn mok koffie optillen, een fles omvatten, het handvat aan zijn fietsstuur vasthouden en het stuurwiel in de auto bedienen. Bert: "En nog veel meer… Deze hand was zo functioneel! Bovendien realiseerde ik met veel minder kracht een veel stabielere grip. De i-limb heeft echt voor een life changer gezorgd. Ik ben mijn instrumentmaker nog steeds dankbaar voor het feit dat hij me zo heeft gesteund."

 

Vijfde generatie

Intussen gebruikt Bert alweer de vijfde generatie van de i-limb (in ruim 10 jaar tijd). En hoewel de stapjes in de ontwikkeling vaak klein zijn, was ieder model weer wat beter dan de vorige. Bert: "De versie die ik nu gebruik, de Quantum, heeft juist voor een heel grote vooruitgang gezorgd. De aansturing is zodanig verbeterd, dat het gebruiksgemak flink is vergroot. En er komt over een tijdje ongetwijfeld weer een nieuw model aan. Ik ben nu al benieuwd!"

 

Vraag alles

Bert heeft een duidelijk advies voor mensen die voor het eerst een prothese gaan dragen. "Vraag je instrumentmaker zo veel mogelijk, ga op onderzoek uit en schrijf alles op wat je ontdekt. Draagcomfort, type, gewicht, de levensduur van de batterij, enzovoorts: je kunt nooit teveel vragen. Ook bepaal je voor jezelf welke activiteiten belangrijk zijn, zodat je weet waar je je op gaat focussen. Tot slot vond ik het heel zinvol om ook andere gebruikers te benaderen. Zij zijn degenen die je eerlijk de mogelijkheden en ónmogelijkheden kunnen vertellen. Zo wordt uiteindelijk duidelijk welke prothese jou het meeste oplevert."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders