Skip navigation
9

Richard Kusters

Leeftijd: 46 jaar

Gezin: getrouwd, 1 dochter

Werk: logistiek medewerker

Prothese: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC Torsion


"Mijn wereld stortte in, maar ik ging ervoor"

Mijn gezin & ik

Mijn naam is Richard Kusters, ik woon in Leiderdorp, ben getrouwd met mijn jeugdliefde en samen hebben wij een dochter van 22.

Mijn werk & ik

Voor mijn ongeluk werkte ik als stucadoor in restoratie/renovatie. Na mijn ongeluk heb ik me omgschoold en ben ik begonnen in de werkplaats van OIM Noordwijkerhout waar ik prothesen en orthesen maakte. Nu werk ik bij OIM Orthopedie Amsterdam waar ik verantwoordelijk ben voor de logistiek en het voorraadbeheer van een aantal filialen in Noord en Zuid-Holland.

Het ongeluk & ik

Op 2008 zijn we met het gezin aan het rijden met ons paard en rijtuig. Door een auto die wat snel op ons afkwam bij een wegversmalling raakt ons paard in paniek. Ik ben toen naast mijn paard gaan staan om hem te kalmeren. Op dat moment schrok ons paard en nam de benen. Daardoor werd ik aangereden door ons rijtuig en werden mijn beiden benen overreden. Mijn linkerknie raakte flink beschadigd, maar mijn rechterbeen was op meer dan 30 plaatsen gebroken! Ik heb vervolgens 9 bottransplantaties gehad in een periode van 3 jaar. Helaas ging dit gepaard met helse pijnen en ook had ik geen functie meer in mijn knie, dus lopen kon ik niet meer. Na die vreselijke 3 jaar werd besloten om mijn rechterbeen te amputeren. Toen ik dat hoorde stortte mijn wereld in, maar de pijn die ik had was niet te verdragen, dus ik ging er voor.

Op onderzoek uit

Ik ben vrij snel zelf op zoek gegaan naar informatie over verschillende prothesen. Uiteraard moest er met een specialist (revalidatiearts, instrumentmaker) gekeken worden wat er daadwerkelijk mogelijk is en wat het beste bij mij past, maar ik wilde me zeker niet zomaar iets voor laten schrijven. Na het lezen van informatie over diverse prothesen bood mijn instrumentmaker me vervolgens een proefsessie met verschillende voeten en knieën aan. Mijn keuze viel toen direct op de toenmalige RHEO KNEE (RHEO KNEE 2, red.) en de Re-Flex Rotate voet. Met deze voet en knie kon ik zonder problemen met mijn paard lopen door het weiland, het voelde meteen heel natuurlijk.

Mijn prothese & ik

Na een tijd heb ik mezelf opgegeven als proefpersoon voor het OPRA osseointergratie-systeem. Bij osseointegratie wordt de prothese niet met een koker maar direct met een metalen pen aan het dijbeenbot bevestigd. Het is een lang proces van maanden en de revalidatie is erg zwaar. Het heeft me veel geduld gekost, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. In deze revalidatieperiode mocht ik mijn been nog niet volledig belasten en had ik veel veiligheid en stabiliteit nodig. Daarom revalideerde ik met een mechanische knie, de Mauch Knee. Na een half jaar trainen kon ik weer overstappen op mijn eigen knie, de RHEO KNEE. Toen de RHEO KNEE 3 beschikbaar werd, ben ik daarop gaan lopen; wat een vooruitgang was dat! Ik kon bijvoorbeeld zonder problemen hellingen op- en aflopen. Maar toen ik daarna op de RHEO KNEE XC ging lopen, nog steeds in combinatie met de Re-Flex Rotate, ging er een wereld voor me open! Traplopen, fietsen, ik kan het allemaal. Het geeft me zoveel meer vrijheid. En het feit dat de knie ook spatwaterdicht is, is voor mij heel fijn. Nu kan ik zelf mijn paard wassen zonder dat ik op hoef te letten of mijn prothese nat wordt.

Mijn leven na de amputatie

Ik heb mijn leven opnieuw moeten inrichten na mijn amputatie. Een prothese is en blijft een hulpmiddel, maar ik doe alles wat ik wil! Ik ben echt een doorzetter geworden en ‘kan ik niet’ of ‘lukt niet’ komt niet meer in mijn vocabulaire voor! Mijn prothese komt heel dichtbij een normaal been voor mij. Zo normaal, dat ik het soms zelfs wel eens vergeet!

Mijn hobbies & ik

Wij hebben een gezinshobby: onze paarden. Mijn vrouw is koetsier, mijn dochter is spring- en dressuurruiter en ik was westernruiter. Westernruiter ben ik niet meer, maar ik maak nu paardentuigen en sierraden van leer, ik klus veel met hout en ik fotografeer graag. Maar een van mijn grootste hobbies is toch wel rolstoelbasketbal. In 2016 is mijn team Nederlands kampioen geworden en die titel gaan we zeker verdedigen! Ook ben ik trainer en coach van het beginnersteam. Ik heb in verschillende bioscoopfilms gespeeld waaronder Michiel de Ruyter en Fataal. Daarnaast ben ik Ambassadeur van Össur en ben ik vaak aanwezig op seminars en trainingen als demoloper. Zo laat ik instrumentmakers, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, revalidatieartsen etc. samen met de Össur Academy collega’s zien wat er mogelijk is met de verschillende voeten en knieën.

Mijn tips voor jou

Mijn eerste tip is: ga zelf op zoek naar informatie! Er is veel te vinden op internet over de verschillende prothesen en ook je instrumentmaker, belangenverenigingen maar zeker ook andere prothesegebruikers kunnen je veel informatie geven! Het is belangrijk dat je weet wat er mogelijk is; jij moet tenslotte op de prothese lopen. Ook heb ik zelf een motivatiebrief geschreven toen de aanvraag voor de prothese werd ingediend bij de zorgverzekeraar, zodat ik in mijn eigen woorden kon vertellen waarom deze prothese het beste voor mij is. Zo maak je de aanvraag persoonlijker en geef je de zorgverzekeraar inzicht in jouw leven en wat de prothese jou kan bieden.