Skip navigation
9

Mitch Valize

Mitch Valize

Leeftijd: 22 jaar

Gezin: ouders en zusje

School: Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht

Prothese: Iceross Seal-In liner met Unity, Vari-Flex XC


"Met een goede portie motivatie bereikt iedereen uiteindelijk zijn of haar doel!"

Mijn gezin & ik

Ik woon met mijn ouders en zusje in Heerlen, studeer aan de Universiteit van Maastricht en loop stage bij een onderzoekslaboratorium in Amsterdam.

Mijn linkerbeen & ik

Ik ben geboren met een lichamelijke beperking aan mijn linkerbeen. Tijdens de zwangerschap is mijn linkerbeen niet goed ontwikkeld, waardoor ik een korter boven- en onderbeen heb. Daarnaast mis ik het kuitbeen in mijn onderbeen. Vroeger had ik ook nog een klein voetje aan het onderbeen zitten, maar deze heb ik 2 jaar geleden laten amputeren, zodat er een betere prothese voor mij gemaakt kon worden.

Op onderzoek uit

Zelf ben ik steeds nieuwsgieriger naar de wereld achter de protheses. Hoe werkt die voet? Wat zijn de voordelen? Is dit wel een optie voor mij? Ik heb dan ook in de tijd vlak voor mijn amputatie en tijdens het revalidatieproces heel veel informatie over verschillende soorten protheses en onderdelen opgezocht op het internet. Als jonge knul wil je onbegrensd kunnen zijn. De prothese moet functioneel zijn op jouw niveau, maar mag er natuurlijk ook een beetje cool uitzien. Daarom bespreek ik al mijn ideeën, vragen en opmerkingen altijd met mijn instrumentmaker, fysiotherapeuten en revalidatiearts. Zij kennen mij het beste en weten dus ook precies wat goed voor mij is en wat niet.
Er zijn altijd heel veel mensen die naar mijn mening en ervaringen vragen en hen geef ik graag advies, maar ik vind toch dat je het zelf moet ervaren. Iedereen is anders en wat de een als prettig ervaart, kan de ander verschrikkelijk vinden.

Mijn prothese & ik

Ik heb van kleins af aan leren functioneren met een prothese. Dat is als je het mij vraagt een groot voordeel. Ik weet gewoon niet beter. Voor mij is die prothese heel normaal, het maakt onderdeel uit van wie ik ben. Zonder voel ik me niet prettig. Ik heb dan ook altijd alles gedaan met mijn protheses. Van lopen tot rennen en van fietsen tot voetballen. Als je het mij vraagt is het grote voordeel van een prothese hebben het feit dat je altijd een gespreksonderwerp hebt. Je wordt dan misschien wel veel bekeken als je bijvoorbeeld met korte broek door de stad loopt, maar mensen zijn benieuwd naar het verhaal achter die jongen met zo'n hightech been.

Mijn leven na de amputatie

Sinds de amputatie van de voet in 2015 zijn echt alle barrières verdwenen. Het belangrijkste voor mij is dat de pijnklachten nu weg zijn, waardoor ik nog beter kan functioneren dan voorheen, omdat er meer en betere prothese-opties voor me zijn nu. Het soort prothese dat ik nu sinds de laatste operatie gebruik is veel lichter, beter en mooier dan de vorige versies. De techniek gaat ook zo snel vooruit. Prothesevoeten worden steeds functioneler, waardoor het looppatroon ook steeds meer op dat van een 'normaal´ persoon begint te lijken. Dit maakt het functioneren makkelijker en geeft me meer zelfvertrouwen. Ook de mogelijkheid tot een sportprothese met bijvoorbeeld een blade zorgt ervoor dat ik net als mensen met 2 gezonde benen kan hardlopen.

Mijn hobbies & ik

In mijn vrije tijd doe ik veel aan sport. Ik ga graag een rondje rennen, maar de meeste tijd ben ik bezig met handbiken. Handbiken is een discipline van paralympisch wielrennen waarbij de fiets wordt aangedreven met de armen. Ik ben er aardig goed in en zit ook bij het Nederlands talententeam. Mijn doel is deelnemen aan de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.

Mijn tips voor jou

Wat ik als zou willen meegeven is om vooral niet te kijken naar dat wat je niet kunt, maar juist naar dat wat je allemaal wel kunt. Want geloof me, je kunt zoveel meer dan je denkt. Niet bang zijn, maar gewoon doen! Met de juiste wil en een goede portie motivatie bereikt iedereen uiteindelijk zijn of haar doel!