Skip navigation
9

Mathis Vermoortele

Leeftijd: 7 jaar

Gezin: papa, mama en broertje Noah

Prothese: Iceross Locking liner, Flex-Foot Junior


"Wij voeden Mathis op als ieder ander kind"

De amputatie & ik

Mathis is geboren met een voet- en scheenbeenafwijking.

Op onderzoek uit

In het eerste jaar hebben wij verschillende consultaties gehad bij specialisten. Na een jaar moesten wij de moeilijke beslissing nemen: of een amputatie van de voet, of verschillende beenverlengingen en voetcorrecties. We kozen voor een amputatie, omdat de arts vertelde dat Mathis meer zou kunnen met een prothese dan met de verschillende operaties. Toen Mathis 1,5 jaar was, onderging hij de amputatie. Gelukkig had hij totaal geen last na de operatie!

Mijn prothese & ik

Mathis kreeg eerste een vast voetje. Toen hij ouder werd kreeg hij een wat flexibelere voet. Hij kon daar meteen mooier mee lopen en het viel niet eens erg op dat hij een prothese had! In 2015 kreeg hij echter de kans om een sportblade te proberen, dankzij Android34 en V!GO (nu Octopus). Mathis wilde het meteen proberen. Vanaf dat moment liep hij beter, had hij meer vertrouwen en bloeide hij helemaal open! Hij was zo blij als hij met zijn blade naar school mocht! Maar alleen als hij turnen heeft op school hoor, normaal gesproken draagt hij zijn dagelijkse prothese.

Mijn leven na de amputatie

Een maand na de operatie kreeg Mathis zijn eerste prothese en toen we thuiskwamen begon hij meteen met stappen. Dat kon hij nét voor de operatie. Hij kon de jaren daarna eigenlijk alles met zijn prothese. We hebben hem ook opgevoed als ieder ander kind. Zelfs met zijn beperking deden, en doen, we alles zoals andere ouders met hun kind doen. Het ene gaat makkelijker dan het andere, maar Mathis is echt een enorme vechter en winnaar! Hij heeft nog nooit geklaagd dat een ander kind iets beter kon dan hij.

Mijn hobbies & ik

Vanaf het moment dat Mathis de sportprothese heeft, doet hij mee aan hardloopwedstrijden. De ene keer eindigt hij op het podium, de andere keer niet. Maar hij geeft niet op en heeft er zoveel plezier in! Eind 2016 is hij zelfs begonnen met atletiek. Daarnaast volgt hij zwemles en fiets hij graag.

Mijn tips voor jou & andere ouders

Mathis zijn tip is: geef nooit op! Blijf er altijd voor gaan! Er komt een dag dat er iets nieuws op je pad komt dat je leven positief verandert. Voor Mathis was dat zijn sportblade, wie weet wat er nog komen gaat!

Als ouders willen we graag als tip geven: voed je kind op als ieder ander kind. Het is niet altijd makkelijk, maar het is heel belangrijk dat je kind mee kan doen met de andere kinderen, ondanks zijn of haar beperking. En ga positief om met de beperking. Het heeft ons heel erg geholpen om positief te denken, ook in moeilijke tijden. Zo raak je verder! Wat we ook gedaan hebben is in de klas uitleg geven over Mathis en zijn prothese. Sommige kindjes wisten niet eens dat Mathis een prothese droeg! De kindjes reageerden er super goed op, en praten er verder niet over; ze beschouwen Mathis als één van hen. Ook gaan we vaak naar beurzen en sportdagen. De kangoeroebeurs, de revabeurs, de sportfair in Brussel en de bladerunnerdag in Hoorn (NL). Het is goed om daar te zijn en mensen te zien en te spreken.