Skip navigation
9

Luc Huberty

Leeftijd: 51 jaar

Gezin: getrouwd met Genevieve

Werk: Stichting Legs Go!

Prothese: Iceross Seal-In Transfemoral, RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC


“Het is natuurlijk niet hetzelfde als twee gezonde benen, maar het komt wel in de buurt!”

Mijn gezin & ik

Ik ben Luc, ik ben 51 jaar oud en getrouwd met Genevieve.

Het ongeluk & ik

Op een mooie weg in de buurt van Dinant reed ik richting een kruising. Het was een smalle weg, maar wel gewoon recht. En ineens was daar een boom... en een klap, een heel harde klap... Het duurde enkele minuten voordat ik me realiseerde dat ik door het raam uit mijn auto geslingerd was. Ik zat vast onder mijn auto, die na de klap op mij terecht was gekomen. En toen zag ik een tak uit mijn been komen.., dacht ik. Het bleek mijn dijbeenbot te zijn! Ik werd naar het ziekenhuis gebracht en had onbeschrijfelijke pijn. Ik heb er eigenlijk maar één woord voor: marteling. Mijn been zat in het gips maar het voelde alsof mijn been zou ontploffen. Dat was ook bijna het geval; ze hadden de open breuk dichtgegipst en er was een infectie ontstaan. Mijn been was aan het afsterven en de artsen zagen geen andere optie dan mijn been te amputeren, anders zou ik de nacht niet overleven.

Op onderzoek uit

Zoals alle nieuwe geamputeerden in die tijd kreeg ik een prothese met een pneumatische knie. Ik volgde nauwgezet de innovaties die werden geboekt op het gebied van elektronische knieën. Ik hoopte dat er een dag kwam dat ik ook van een elektronische knie gebruik kon en mocht maken. Ik spaarde geld zodat ik het zelf kon bekostigen (in België mag je zelf bijbetalen aan je prothesevoorziening, red.) en in 2009 ontdekte ik Össur. Zonder te overdrijven kan ik zeggen dat hun materiaal en technologie mijn leven hebben veranderd.

Mijn prothese & ik

Ik loop nu op de RHEO KNEE XC en Pro-Flex voet. Het is natuurlijk niet hetzelfde als twee gezonde benen, maar het komt wel in de buurt! Ik loop zonder angst om te vallen en het geeft me zoveel zekerheid. Deze prothesen hebben mijn leven veranderd in positieve zin!

Mijn leven na de amputatie

27 breuken, een geamputeerd been, 19 operaties en meer dan 400 hechtingen. Ik was 36 en mijn lichaam was zo veranderd. 1,5 jaar in het ziekenhuis heeft mij veranderd. Van een drukbezet man werd ik iemand met een beperking zonder werk. Mijn huis was niet geschikt meer en ik had het idee dat de wereld niet gemaakt was voor mensen zoals ik. Ik zonk en wist niet wat te doen. Ik had nooit over een “plan B” nagedacht. Het was heel moeilijk, voor mij en voor mijn familie. Maar toen kwam ineens het besef dat het zo niet kon blijven gaan! Ik wilde vechten voor mijn nieuwe leven. Ik zocht en vond werk, ik ontmoette de vrouw van mijn leven, trouwde met haar en op een avond zag ik op tv een man sporten, rennen, met een dubbele amputatie. Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen lopen, laat staan rennen, maar nu ik dit had gezien, wilde ik bewijzen dat ik het ook kon! Van mijn spaargeld kocht ik een sportprothese en ging oefenen met lopen en rennen. Daarna fietsen... ik was al goed in zwemmen vóór de amputatie dus ik telde alles bij elkaar op...: ik wilde triathlons gaan doen!

Mijn hobbies & ik

Toen ik ontdekt had wat er mogelijk was, besloot ik dat ik anderen die hetzelfde hadden meegemaakt als ik wilde helpen. Goede (sport)prothesen zijn zo duur, het is zonder financiële steun soms niet mogelijk te krijgen wat je nodig hebt om weer terug te gaan naar een zo normaal mogelijk leven en/of sport. Ik heb de Stichting “Legs Go!” opgericht. Met deze stichting proberen we geamputeerden het plezier in het leven terug te geven middels hardlopen. Ons doel is niet om van iedereen een atleet te maken, maar om op welk niveau dan ook deel te nemen aan sportieve evenementen. We halen met onze acties en hardloopwedstrijden geld op om het toch mogelijk te maken voor iedere geamputeerde!

Mijn tips voor jou

Ik heb een been verloren. Het was een vreselijke en pijnlijke ervaring, maar het heeft mijn ogen geopend voor de prachtige dingen in het leven. Ik ben van elk moment gaan genieten. Doe dat ook!