Skip navigation
9

Richard Kusters Blogger

Jouw wensen, jouw leven, jouw prothese

Geplaatst door Richard Kusters | September 28, 2017

Richard: "Kan ik niet of lukt niet komt niet meer in mijn vocabulaire voor."

Nadat ik in 2008 door mijn rijtuig ben overreden (mijn paard raakte in paniek van een auto), is mijn linkerknie flink beschadigd geraakt en mijn rechterbeen was op meer dan 30 plaatsen gebroken! Ik heb vervolgens 9 bottransplantaties gehad in een periode van 3 jaar. Helaas ging dit gepaard met helse pijnen en ook had ik geen functie meer in mijn knie, dus lopen kon ik niet meer. Na die vreselijke 3 jaar werd besloten om mijn rechterbeen te amputeren. Toen ik dat hoorde stortte mijn wereld in, maar de pijn die ik had was niet te verdragen, dus ik ging er voor.

Ik ben vrij snel zelf op zoek gegaan naar informatie over verschillende prothesen. Uiteraard moest er met een specialist (revalidatiearts en orthopedisch instrumentmaker) gekeken worden wat er daadwerkelijk mogelijk is en wat het beste bij mij past, maar ik wilde me zeker niet zomaar iets voor laten schrijven! Na het lezen van informatie over diverse prothesen bood mijn orthopedisch instrumentmaker me vervolgens een proefsessie met verschillende voeten en knieën aan. Voor mij was het belangrijk dat ik met de prothesevoet en -knie zonder problemen met mijn paard door het weiland kon lopen. Zo heeft iedereen zijn of haar wensen, en het is heel belangrijk die te bespreken!

Ik heb mijn leven opnieuw moeten inrichten na mijn amputatie. Een prothese is en blijft een hulpmiddel, maar ik doe alles wat ik wil! Ik ben echt een doorzetter geworden en 'kan ik niet' of 'lukt niet' komt niet meer in mijn vocabulaire voor! Mijn prothese komt heel dichtbij een normaal been voor mij. Zo normaal, dat ik soms wel eens vergeet dat ik een prothese draag!

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders