Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

‘Het leven houdt niet op na een amputatie’

Geplaatst door Mitch Valize | August 17, 2018

Niet zelden wordt Mitch Valize gevraagd om met andere jonge 'geamputeerden' te praten. De reden is simpel: Mitch is jong, energiek en kan als geen ander aantonen hoe mooi het leven met een prothese kan zijn.

 

"In het revalidatiecentrum vragen artsen geregeld om mijn hulp. Bijvoorbeeld als ze te maken hebben met een jongere die een trauma heeft meegemaakt en er even helemaal doorheen zit. 'Dit is Mitch', zeggen ze dan, en vervolgens vertel ik over mijn leven. Dat ik kan sporten, studeren, werken, alles. Het leven houdt niet op na een amputatie."

 

Blik op de toekomst

"Ik merk dat het die anderen helpt. Je mag niet vergeten dat hun leven in een split second is veranderd, en dat het logisch is dat ze het niet meer zien zitten. Door met ze te praten, krijgen ze langzaam maar zeker een beeld bij wat er allemaal nog wél mogelijk is. Alleen al de confrontatie met iemand met een prothese kan al helpen. Vaak beginnen de radertjes weer te draaien, of zijn ze in staat hun blik voorzichtig weer op de toekomst te richten."

 

'Dat anderen weer plezier in het leven krijgen, geeft mij ongelooflijk veel voldoening'

 

Veel voldoening

"Laatst sprak ik iemand die door een ongeval zijn been was verloren. Hij was een fanatieke sporter en was er zeker van: zijn carrière was voorbij. In het revalidatiecentrum heb ik met hem een hele tijd over sporten met een prothese zitten kletsen. We werden er allebei enthousiast van. Daarna is hij allerlei sporten gaan uitproberen en ik heb begrepen dat hij inmiddels zijn draai helemaal heeft gevonden. Dat anderen weer plezier in het leven krijgen, geeft mij ongelooflijk veel voldoening."

 

Vragen is beter

"Zelf stap ik niet zo snel op een andere prothesegebruiker af, vooral doordat ik er vaak niet eens bij stilsta dat ik er zélf een draag. Als mensen mij benaderen, vind ik dat prima. Ik ben er heel open over, ik vind het totaal geen probleem om te vertellen. Vragen is veel beter dan met vragen blijven zitten."

 

Goede verwerking

"Naar speciale bijeenkomsten voor prothesegebruikers ga ik niet, vooral vanwege het feit dat ik met een korter been geboren ben en dus geen trauma hoef te verwerken. Ik kan me heel goed voorstellen dat anderen er wel baat bij hebben. Praten is een belangrijk onderdeel van een goede verwerking. Dat is ook precies de reden dat ik open sta voor gesprekken: praten kan heel heilzaam werken."

 

Doorzettingsvermogen

"Contact met andere prothesegebruikers kan je doen inzien dat het leven verdergaat en dat er nog genoeg doelen te verwezenlijken zijn, ook met een prothese. Het enige dat je nodig hebt, is doorzettingsvermogen. En als je bereid bent om van anderen te leren, dan geef je je eigen drive alleen maar een extra boost!"

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders