Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

‘Het gevoel van vrijheid is onbeschrijflijk’

Geplaatst door Mitch Valize | January 02, 2019

​Mitch draagt al protheses vanaf zijn jongste jaren. Toch is zijn leven aanzienlijk verbeterd sinds hij eind 2015 zijn linkervoet liet amputeren. Hij beschrijft drie mooie geluksmomenten.

 

Moment 1: de eerste stappen

"De eerste stappen na de operatie waren super. Ik had er erg naar uitgekeken, maar tegelijk realiseerde ik me dat ik na de operatie een compleet nieuwe levensfase was ingegaan: ik zou nooit meer terug kunnen naar de oude situatie. Een half jaar na de amputatie zette ik de eerste stappen. Het voelde meteen goed, ik wist dat ik hier zó veel uit zou gaan halen. Het gaf me direct een onbeschrijflijk gevoel van vrijheid."

 

'Zet de knop om en pak de dingen aan die je wilt doen'

 

Moment 2: de eerste blade

"Na een tijdje in de revalidatie mocht ik mijn eerste blade onderschroeven. Ik was toen al begonnen met handbiken, maar wilde daarnaast ook graag gaan hardlopen. Dat had ik tot dan toe nooit gekund! Het comfort, het gemak, de snelheid die ik ermee kon ontwikkelen… Al snel kon ik voor het eerst van mijn leven een duurloop van een uur lopen. Wát een vooruitgang!"

 

Moment 3: het dagelijks leven

"Ik functioneer met mijn prothese zoals ieder ander in het dagelijks leven. Maar wat voor veel anderen eigenlijk vanzelfsprekend is, is voor mij steeds opnieuw een hoogtepuntje. Neem iets simpels als snel overstappen op het station. Vooral in de zomer, als ik een korte broek draag en ik mensen op het perron rennend voorbij ga, voel ik me geweldig. Vaak zit ik zelfs eerder in de trein dan mijn vrienden."

 

'Kan niet ken ik niet'

Mitch heeft een positieve instelling. Hij gelooft in kansen en mogelijkheden en is licht allergisch voor mensen die in beperkingen denken. "Het heeft allemaal met mindset te maken. Ik zou zeggen: ga ervoor! Zet de knop om en pak de dingen aan die je wilt doen. Je zult zien dat het je uiteindelijk lukt. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander en iedereen ontdekt zijn eigen manier, maar alles is mogelijk. Mijn levensmotto is niet voor niets: 'kan ik niet ken ik niet'. Bovendien krijg je alle energie die je erin stopt, terug in de vorm van de vrijheid die je voor jezelf het veroverd."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders