Skip navigation
9

Hans Jan van Dongen Blogger

Het contact met je instrumentmaker (5 tips)

Geplaatst door Hans Jan van Dongen | May 15, 2018

​De keuze voor een prothese maak je niet lichtzinnig. Je wilt de prothese die je uiteindelijk de meeste mobiliteit bezorgt. Maar wat ís eigenlijk de beste prothese? En hoe bereid je je voor op je bezoek aan je instrumentmaker? Hans van Dongen geeft vijf bruikbare tips.

 

# 1. Nodig hem of haar uit

"Nodig je instrumentmaker uit voor een kennismaking. Liefst bij je thuis, met je partner erbij. Zo leer je elkaar in huiselijke sfeer kennen en kun je op je gemak praten. Bovendien ziet hij meteen in wat voor omgeving jij je moet kunnen bewegen. Moet je veel draaien? Heb je een trap? Dat soort dingen spelen mee in de keuze voor een prothese."

"Mijn instrumentmaker had zich van tevoren heel goed voorbereid: hij wist precies wat voor type ik was, hoe ik in het leven stond en wat ik van de rest van mijn leven verwachtte. Daar hebben we in het hele vervolgtraject profijt van gehad."

 

# 2. Bereid je voor

"Ik kan wel adviseren om wel of juist niet op internet te zoeken naar informatie, maar zo'n advies geef ik niet. Onze nieuwsgierigheid bepaalt dat we dat namelijk tóch doen. En waarom ook niet? Het is belangrijk dat je over kennis beschikt. Zo wordt je niet overvallen in een eerste gesprek, maar ben je in staat om gezond kritisch te zijn en tegengas te geven als het nodig is."

"Vergeet ook zeker YouTube niet. Via video's krijg je een prima beeld van wat je met welke prothese allemaal kan, of juist niet. Hetzelfde geldt voor ervaringen van andere gebruikers. Al moet je daar ook weer niet té zwaar aan tillen: iedere gebruiker is immers anders en dus wordt ook jouw ervaring uniek."

 

 'Je moet iedere dag uit bed stappen met een nieuw doel, niemand is geboren om slachtoffer te worden'

 

# 3. Bepaal je doelen

"Is je voornaamste doel: van je krukken afkomen en leren lopen zonder te vallen? Of was je een fanatieke sporter en wil je dat ook in de toekomst zijn? Door voor jezelf te bepalen wat je in je leven met prothese wilt kunnen, geef je al een boel belangrijke kaders aan."

"Een van mijn grootste targets was skiën. Ik moest en zou weer op de latten staan, en ik heb het voor elkaar gekregen. Het mooie van een doel bepalen én verwezenlijken, is dat je je succes kunt vieren, liefst met de mensen om je heen. Ik vind: je moet iedere dag uit bed stappen met een nieuw doel, niemand is geboren om slachtoffer te worden. Maak er wat van!"

 

# 4. Kies je materiaal

"Wees verstandig in je materiaalkeuze. De meest geavanceerde prothese is niet per definitie de beste voor jou. In feite is de koker véél belangrijker dan je prothese: dát is het gedeelte dat je instrumentmaker custom made voor je gaat maken en heel belangrijk is voor je draagcomfort."

"Ik durf zelfs te stellen dat je koker tachtig procent van je draagcomfort bepaalt. Zit hij niet lekker of sluit hij niet goed? Dan kun je de duurste prothese hebben, maar zul je hem nooit met een goed gevoel dragen. Het zijn de gouden handjes van je instrumentmaker die je nodig hebt. Staar je dus niet blind op een prothese, maar bekijk eerst eens wat voor jou het meeste comfort oplevert."

 

# 5. Vraag alles

"Je moet je instrumentmaker alles kunnen vragen. Ga maar na: hij of zij heeft een beroep, een passie waar jij van afhankelijk bent. Alleen als je volkomen open en eerlijk naar elkaar bent, kun je samen werken aan optimale mobiliteit."

"Ook de vragen die je misschien liever niet stelt, moet je aan je instrumentmaker kwijt kunnen. Ik wilde bijvoorbeeld niet dat de liner direct contact maakte met mijn huid. Daarom draag ik onderbroeken met pijpjes én is mijn liner langer dan regulier. Het zijn misschien kleine dingen, maar juist die kleine dingen kunnen heel bepalend zijn voor het draagcomfort."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders