Skip navigation
9

Hans Jan van Dongen Blogger

Het belang van oefeningen doen, met en zonder je prothese

Geplaatst door Hans Jan van Dongen | October 19, 2017

"Voor mijn werk ben ik elke dag druk in de weer. Met de auto onderweg naar projecten of klanten, maar ook fysiek, om materialen aan te pakken of op te tillen. Om dit allemaal te kunnen en blijven doen, moet mijn lichaam samenwerken met mijn prothese. En daar moet ik volledig op kunnen vertrouwen. Ik zie hierin een belangrijk aspect waar ik zelf actief mee bezig ben, namelijk trainen. Oefenen, oefenen, oefenen. Met lopen, krachttraining, maar ook relatief simpele oefeningen als balansoefeningen en oefenen met het juist belasten van mijn prothese leer ik steeds beter bewust om te gaan met mijn prothese en de bewegingen die ik maak. Wat ik heb geleerd? Dat ik met een prothese veel meer kan dan ik had verwacht! 

Weet je wat het bijzondere aan al dat oefenen is? Het valt allemaal reuze mee! De oefeningen die ik doe om te kijken of ik rechtop sta en loop, of mijn balans correct is en of ik mijn prothese goed belast, zijn gemakkelijk zelf of met de fysiotherapeut te doen. En zelf voel ik perfect aan wat prettig is en wat niet goed voelt.

Trainen met de app van Össur
De nieuwe app bij de RHEO KNEE geeft direct visueel weer wat ik doe en hoe goed, of niet zo goed, ik dat doe. Daardoor kan ik meteen aan de slag gaan met het verbeteren. Ik zie bijvoorbeeld of ik mijn prothese voldoende belast. Als dat niet zo is, probeer ik de oefening nog een keer, en kijk ik naar het directe resultaat in de app. Het is een soort spel: voel ik de weergave van de app ook zo of deed ik het onbewust? Zo word ik telkens een beetje beter en leer ik nóg beter om te gaan met m'n prothese. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je de oefeningen correct uitvoert, dat zeker positief bijdraagt aan je fysieke conditie. En aan je zelfvertrouwen!"

 

Wil je ook aan de slag met oefeningen, kijk dan hier voor oefeningen die je kunt doen zonder je prothese. Of hier voor oefeningen mét je prothese en ga aan de slag!

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders