Skip navigation
9

Hans Jan van Dongen Blogger

‘Haal er uit wat er voor jou in zit’

Geplaatst door Hans Jan van Dongen | October 29, 2018

​Hans van Dongen denkt niet in beperkingen. Natuurlijk, hij gaat anders door het leven dan vóór zijn ongeval. Maar wie denkt dat hij maar wat aan kabbelt, vergist zich!

Hans is gewend aan een leven met prothese. "Ik ben me iedere seconde van de dag bewust dat ik een prothese draag, maar het is niet zo dat ik er echt mee bézig ben", legt hij uit. "Vergelijk het met een strak T-shirt: je voelt dat je het aan hebt, maar je hebt er geen last van. Zo is het met mijn prothese ook. Als ik hem 's ochtends na het douchen aantrek, begint voor mij de dag."

 

Geen beperkingen

Beperkingen kent Hans eigenlijk niet. "Ik werk, wandel, sport, doe boodschappen, hang de was op… Ik kan alles met mijn prothese. Natuurlijk, traplopen is lastig en voetballen in de straat is er niet meer bij. Het is zoals het is. Mij gaat het erom dat ik te allen tijde heer en meester over mijn prothese ben. Ben je dat, dan ben je ook heer en meester over je eigen acceptatie."

 

Prothese: Daan

Hans gaat nog een stap verder: hij heeft zijn prothese gekscherend een naam gegeven. "Daan. Of beter gezegd: 'onderdaan'. Hij bevindt zich onder mijn lichaam en niet hij, maar ík bepaal hoe we ons door het dagelijks leven bewegen. Ik zie mijn prothese dan ook niet als een onderdeel van mijn lichaam, maar als een hulpmiddel. Een heel fijn hulpmiddel, zeker, maar ik ga het niet idealiseren."

 

'Het is het samenspel tussen je geest, je lichaam en je prothese dat bepaalt hoe je je mobiliteit invult'

 

Samenspel

"Het is het samenspel tussen je geest, je lichaam en je prothese dat bepaalt hoe je je mobiliteit invult", vervolgt Hans. "Wat wil je? Wat kun je? En wat kan je prothese aan? Dat is uiteraard voor iedereen anders, maar als je daar balans in vindt, haal je er in mijn optiek het maximale uit."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders