Skip navigation
9

Luc Huberty Blogger

Een nieuwe knie-voet combinatie - RHEO KNEE XC & Pro-Flex XC Torsion

Geplaatst door Luc Huberty | October 26, 2017

​Net voor de zomervakantie heb ik de nieuwe RHEO KNEE XC in combinatie met de Pro-Flex XC Torsion mogen proberen voor een foto- en videoshoot. Het was een leuke dag! Maar wat nog veel leuker was, was dat ik deze nieuwe combinatie mocht proberen en jullie nu kan vertellen wat ik er van vind.

Ik loop al een aantal jaar op de RHEO KNEE, en momenteel op de RHEO KNEE XC. De combinatie met deze nieuwe voet met schokabsorptie én rotatie vond ik geweldig. Het klinkt cliché, maar ik merkte direct zoveel voordelen: wanneer de grond wat minder vlak is, en ook bij het traplopen, voelde ik me nog zekerder dan anders. Je kent het wel, je moet een aantal verdiepingen omhoog in een gebouw, maar er is geen lift... Mijn spieren deden altijd zeer als ik dan een aantal trappen had moeten lopen met mijn prothese. Maar met de RHEO KNEE XC lukt het me om zonder tussenstap de trappen op te lopen. Dat scheelt echt een hoop pijn aan mijn spieren! 

 

Veiliger en zekerder

De afgelopen jaren heb ik al op vele versies van RHEO KNEE gelopen, en ik merk telkens het verschil wanneer er weer verbeteringen zijn doorgevoerd. De meest belangrijke verschillen van deze laatste versie van de knie zijn het comfort en mijn gevoel van veiligheid en zekerheid. Ik val eigenlijk nooit hoor, maar als ik bijvoorbeeld het gras aan het maaien ben, struikel ik wel eens bijna. Maar ik val nooit meer! Dat gevoel van zekerheid is voor mij heel belangrijk. Het geeft me vertrouwen, zelfs bij de 'simpele' dingen als grasmaaien. 

 

Minder impact op de rest van mijn lichaam

De Pro-Flex XC Torsion, de voet met de schok- en rotatiemodule, was nieuw voor mij. Deze toevoeging op de Pro-Flex XC bestaat uit twee delen: de schokabsorber, die zorgt dat onder andere je stomp en heup aan de prothesezijde, en je niet-prothesezijde meer beschermd worden. Het zorgt namelijk voor een soort demping, waardoor je minder impact krijgt op je lichaam. Ook voor je rug is dit een stuk prettiger!  

 

Minder wrijving in de koker en geen wondjes meer

In je enkel, knie, heup en nog veel meer lichaamsdelen zit rotatie. Je kunt die lichaamsdelen dus draaien. Als je geamputeerd bent, mis je die rotatie. De rotatiecomponent in deze nieuwe voeten zorgt ervoor dat die rotatie in de enkel deels wordt teruggebracht, en je toch een stukje kunt draaien, zonder dat je steeds je voet hoeft te verzetten. Het klinkt heel gewoon, maar als je een prothese hebt, is het dat niet. Daarnaast merk ik dat er veel minder wrijving plaatsvindt tussen mijn stomp en de koker. Elke stap die ik zet voelt vloeiender aan. En wat voor mij ook heel belangrijk is: ik heb geen wonden meer op mijn stomp. Ik loop zo'n 8000-10.000 stappen per dag, maar als ik mijn prothese nu belast, levert dat geen wonden meer op, echt heel fijn! Daarnaast helpt die enkelmobiliteit en schokabsorbsie me erg bij het lopen. Ik raad het aan om het eens te proberen, net zoals ik gedaan heb. Dan kun je zelf ervaren hoe je het vindt!

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders