Skip navigation
9

Luc Huberty Blogger

Een heftig verhaal met een mooi slot

Geplaatst door Luc Huberty | September 12, 2017

​Soms gebeuren er onverwacht dingen die je leven totaal op zijn kop zetten. Zo ook bij Luc. Een ongeluk veranderde zijn leven voorgoed, maar wie had gedacht dat er zulke mooie dingen uit voort zouden komen!

​"Op een mooie weg in de buurt van Dinant reed ik richting een kruising. Het was een smalle weg, maar wel gewoon recht. En ineens was daar een boom. En een klap, een heel harde klap... Het duurde enkele minuten voordat ik me realiseerde dat ik door het raam uit mijn auto geslingerd was. Ik zat vast onder mijn auto, die na de klap op mij terecht was gekomen. Mijn dijbeenbot stak uit mijn been en ik had onbeschrijfelijke pijn. Ik werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het voelde als een grote marteling.
Later, toen mijn been zat in het gips voelde het alsof mijn been zou ontploffen. Dat was ook bijna het geval; ze hadden de open breuk dichtgegipst en er was een infectie ontstaan. Mijn been was aan het afsterven en de artsen zagen geen andere optie dan mijn been te amputeren, anders zou ik de nacht niet overleven.

27 breuken, een geamputeerd been, 19 operaties en meer dan 400 hechtingen. Ik was 36 en mijn lichaam was zo veranderd. 1,5 jaar in het ziekenhuis heeft mij veranderd. Van een drukbezet man werd ik iemand met een beperking zonder werk. Mijn huis was niet geschikt meer en ik had het idee dat de wereld niet gemaakt was voor mensen zoals ik.
Ik had nooit over een “plan B” nagedacht. Het was heel moeilijk, voor mij en voor mijn familie. Maar toen kwam ineens het besef dat het zo niet kon blijven gaan! Ik wilde vechten voor mijn nieuwe leven. Ik zocht en vond werk, ik ontmoette de vrouw van mijn leven, trouwde met haar en op een avond zag ik op tv een man met een dubbele amputatie rennen. Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen lopen, laat staan rennen, maar nu ik dit had gezien, wilde ik bewijzen dat ik het ook kon! Van mijn spaargeld kocht ik een sportprothese en ging oefenen met lopen en rennen. Daarna fietsen. Ik was al goed in zwemmen vóór de amputatie dus ik telde alles bij elkaar op en besloot dat ik triathlons wilde gaan doen! En dat doe ik nu nog steeds heel fanatiek en ik geniet er met volle teugen van!

 

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders