Skip navigation
9

Hans Jan van Dongen Blogger

Een baaldag door je prothese? Zo ga je er mee om

Geplaatst door Hans Jan van Dongen | April 10, 2019

​We hebben allemaal wel eens een baaldag. Hoe ga je daarmee om als je prothese de oorzaak is? Hans van Dongen maakt het zichzelf nooit té lang lastig. En ja, dat is een keuze, stelt hij.

 

Jij zit nooit lang in de put?

"Nee. Mijn been is geamputeerd en daardoor voel ik me soms behoorlijk onthand. Maar lukt het even niet of heb ik het lastig? Dan ga ik toch door. Júist dan. Ik ben hopelijk zo'n tachtig jaar op deze wereld, dus wil ik er tachtig keer 365 mooie dagen van maken. Ik wil elke dag verdriet kunnen dragen en liefde kunnen geven. Iedere dag die verloren gaat, is zonde."

 

Maar je hébt wel eens lastige dagen, toch?

"Natuurlijk sta ik niet iedere dag te dansen op tafel. Ook ik heb tegenslagen en moeilijke momenten. In zo'n geval probeer ik eerst te analyseren. Wat had ik kunnen doen om de situatie te voorkomen? Op die manier kom je bij de bron. En als je bij de bron bent, kun je boren."

 

Hoe doe je dat?

"Dat kan al zijn door je situatie te accepteren. Zeker als je net een amputatie achter de rug hebt, zijn er momenten dat noch de mensen om je heen, noch de technische hulpmiddelen je voor jouw gevoel kunnen helpen. Accepteer het gewoon. Iedereen wil vooruitgang en voorspoed, maar soms zit hem dat juist in het accepteren van een tegenvaller. En daarna: actie!"

 

Je bedoelt: wat vandaag niet gebeurt, kan morgen ook?

"Nou, in mijn geval is het eerder zo: wat nu niet lukt, lukt over vijf minuten wel. Stel, je prothese is kapot. Wacht dan niet tot morgen met het bellen van je instrumentmaker, doe het meteen. Heb je meteen een dag verdiend."

 

"Alleen als je af en toe verdwaalt, ontdek je nieuwe wegen."

 

En als de oorzaak van je bui niet zo praktisch is, maar gewoon een gevoel?

"In principe hetzelfde. Natuurlijk, je moet het even verwerken. Neem even rust, pak een bakje koffie en luister naar de stilte om je heen. Desnoods vloek je een paar keer, maar daarna ga je verder. Wat wordt je nieuwe aanvalsplan? Hoe ga je de dingen regelen, maar dan anders? Welke stappen zet je om jezelf te hervinden?"

 

En dat werkt?

"Voor mij wel. Het is gemakkelijk om te verzanden in negatieve gedachtes. Maar wat straal je dan uit naar je omgeving? Kies liever voor jezelf. Zie je kansen, houd je motivatie vast en ga voor je mogelijkheden. Dan ben je niet alleen zelf op de weg terug, maar ben je meteen waardevoller voor de mensen om je heen. Het komt altijd goed. En onthoud: alleen als je af en toe verdwaalt, ontdek je nieuwe wegen."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC Torsion

Fleur Jong

Fleur Jong (1995) verloor beide onderbenen en 8 vingerkootjes door een bacteriële bloedinfectie toen ze 17 jaar oud was. Binnen 24 uur zag het leven er ineens heel anders uit, maar gelukkig lacht het leven haar nu niet minder toe. Ze doet aan topsport, studeert en staat stevig in haar vele paar schoenen op haar protheses. "Ik weet niet hoe mijn leven eruit had gezien als dit niet was gebeurd, maar wat ik wel weet is dat ik nu gelukkig ben. Dan doet de rest er niet meer toe. Ik heb een enorm leuk leven!"

Prothesen: Pro Flex XC, Pro Flex Align, Cheetah Xtend, Össur Iceform Sleeves.

Ourders