Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

De jongen met het hightech been

Geplaatst door Mitch Valize | November 23, 2017

​Ik raak steeds nieuwsgieriger naar de wereld achter de protheses. Hoe werkt die voet? Wat zijn de voordelen? Is dit wel een optie voor mij? Ik heb dan ook in de tijd vlak voor mijn amputatie en tijdens het revalidatieproces heel veel informatie over verschillende soorten protheses en onderdelen opgezocht op het internet. Als jonge knul wil je onbegrensd kunnen zijn. Ik kan ermee rennen, fietsen, voetballen. Uiteraard moet de prothese functioneel zijn op jouw niveau, maar hij mag er ook wel een beetje cool uitzien, toch?

Er zijn veel mensen die naar mijn mening en ervaringen vragen en ik geef hen graag advies! Ik vind het ook leuk dat ik altijd een gespreksonderwerp heb. Ik word misschien wel veel bekeken als ik bijvoorbeeld met korte broek door de stad loopt, maar mensen zijn gewoon stiekem benieuwd naar het verhaal achter die jongen met zo'n hightech been! 

Mijn advies is om zelf te ervaren hoe een prothese loopt en aanvoelt. Iedereen is anders en wat de één als prettig ervaart, kan de ander verschrikkelijk vinden. Daarom bespreek ik al mijn ideeën, vragen en opmerkingen altijd met mijn instrumentmaker, fysiotherapeut en revalidatiearts. Samen komen we dan tot de beste oplossing voor mij.

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders