Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

Daten met een prothese

Geplaatst door Mitch Valize | April 12, 2019

​Mitch is meer dan gelukkig met zijn vriendin Laura. Ruim anderhalf jaar geleden leerden de twee elkaar kennen en eigenlijk is Mitch' prothese nooit een thema geweest.

"Laura en ik ontmoetten elkaar in de zomer van 2017", vertelt Mitch. "Tijdens een handbikewedstrijd in Oostenrijk. Ik was daar om een wedstrijd te fietsen; zij begeleidde een van de andere teams. Tijdens een feestavond raakten we aan de praat, en eigenlijk zijn we daar nooit meer mee gestopt."

 

Weinig uit te leggen

"Laura liep op dat moment stage in een revalidatiecentrum, in het kader van haar studie bewegingsagogiek. Ze begeleidt mensen in hun revalidatie en wist dus al veel van protheses. Heel gemakkelijk: ik hoefde daardoor bijna niets uit te leggen. Al vertel ik graag over mij en mijn prothese, hoor. Ik ben er heel open over, vaak moet je me eerder afremmen."

 

"Ik weet niet of ik mijn prothese anders direct ter sprake had gebracht. Ik denk zelfs van niet"

 

Eerlijke beoordeling

"Toen we elkaar ontmoetten, was het hartje zomer, ik droeg dus een korte broek. Ik weet niet of ik mijn prothese anders direct ter sprake had gebracht. Ik denk zelfs van niet. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Waarom zou je er zelf over beginnen? Ik ga het onderwerp niet uit de weg, maar ik vind niet dat je het meteen op tafel hoeft te gooien, zeker als het een functie betreft waarbij je prothese geen rol speelt. Als prothesegebruiker wil je geen voorkeursbehandeling, en aan de andere kant wil je zeker weten dat je eerlijk beoordeeld wordt."

 

Niet verteld

"Ik heb een bijbaantje gehad bij IKEA, eerst als vakkenvuller, later als reachtruckchauffeur. Tijdens mijn sollicitatiegesprek heb ik niet verteld dat ik een prothese draag, pas tijdens de introductiemiddag zagen mijn collega's het. Het was totaal geen probleem. Ze vertelden dat iedereen gelijke kansen kreeg en dat ik, als ik hulp nodig had, altijd kon aankloppen."

 

Niet bij nadenken

"Met Laura praat ik open over mijn prothese, ze is op de hoogte van mijn geschiedenis. Veel vaker spreken we er juist níet over. Ze zegt: 'Ik kan me jou niet eens voorstellen zonder prothese, voor mijn gevoel heb je gewoon twee gezonde benen'. Ik voel hetzelfde en zo gedraag ik me ook. We denken er allebei eigenlijk niet bij na."

 

"Wie jou niet eerlijk en onbevooroordeeld kan beoordelen, verdient jou ook niet"

 

Open en eerlijk

"Ik kan me voorstellen dat een prothese voor een drempel kan zorgen tijdens een date of een sollicitatiegesprek, dat je bang bent om afgewezen te worden. Mijn advies: gedraag je zoals je je altijd gedraagt. Komt je prothese ter sprake, vertel er dan open en eerlijk over. En word je afgewezen vanwege je prothese? Dan kan ik heel duidelijk zijn: die persoon of dat bedrijf is jou niet waard. Klinkt misschien kort door de bocht, maar wie jou niet eerlijk en onbevooroordeeld kan beoordelen, verdient jou ook niet."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC Torsion

Fleur Jong

Fleur Jong (1995) verloor beide onderbenen en 8 vingerkootjes door een bacteriële bloedinfectie toen ze 17 jaar oud was. Binnen 24 uur zag het leven er ineens heel anders uit, maar gelukkig lacht het leven haar nu niet minder toe. Ze doet aan topsport, studeert en staat stevig in haar vele paar schoenen op haar protheses. "Ik weet niet hoe mijn leven eruit had gezien als dit niet was gebeurd, maar wat ik wel weet is dat ik nu gelukkig ben. Dan doet de rest er niet meer toe. Ik heb een enorm leuk leven!"

Prothesen: Pro Flex XC, Pro Flex Align, Cheetah Xtend, Össur Iceform Sleeves.

Ourders