Skip navigation
9

Mitch Valize Blogger

'Contact met instrumentmaker is heel relaxed'

Geplaatst door Mitch Valize | June 12, 2018

Mitch Valize draagt al vanaf zijn eerste levensjaar een prothese. De band die hij met zijn instrumentmaker heeft, zou hij bijna vriendschappelijk willen noemen.

"In principe is onze relatie natuurlijk zakelijk, maar ik vind het heel prettig dat het verder gaat dan dat. Natuurlijk hebben we het in onze gesprekken veel over de prothese, maar mijn instrumentmaker is daarnaast geïnteresseerd in mij als persoon. Hoe het met me gaat, waar ik mee bezig ben, dat soort dingen. Dat maakt het contact los en relaxed, en dat voelt prima."

 

Geen klik

"Ik heb al van kinds af aan een prothese. Op mijn zeventiende was het tijd voor een nieuwe: ik was immers groter, volwassener en sterker geworden. Met de instrumentmaker die ik toen ontmoette, had ik geen klik. Helemaal niet, zelfs. Wat het was, is lastig te omschrijven. Het was meer een gevoel, ik voelde me een nummer en geen persoon. Gelukkig zat ik in het tweede gesprek tegenover iemand anders."

 

Persoonlijke aandacht

"Voor het tweede gesprek was er een andere instrumentmaker ingepland, puur toeval eigenlijk. Dat ging stukken beter! Het contact was van begin af aan goed. Hij informeerde gericht naar mijn situatie en had direct ideeën over hoe mijn 'prothese 2.0' eruit moest komen te zien. Die persoonlijke aandacht was precies datgene wat ik het eerste gesprek had gemist."

 

'Ik vind het heel belangrijk dat je alle schroom van je afwerpt en je instrumentmaker alles vraagt wat je wilt weten'

 

Twijfel verdwenen

"Die nieuwe prothese werd er een met een liner. Dat was nieuw voor me, ik wist zelfs niet eens wat een liner was… Ik heb mijn instrumentmaker het hemd van het lijf gevraagd. Zo zit ik in elkaar en dat zou ik ook iedereen aanbevelen. Mijn instrumentmaker heeft iedere twijfel weggenomen. Hetzelfde geldt trouwens voor de fysiotherapeut, de ergotherapeut en de revalidatiearts. Zelfs als zij onderling overlegden, zonder mij dus, stelden ze me snel daarna op de hoogte van hun bevindingen."

 

Geen seconde spijt

"Ik werk nog steeds met dezelfde instrumentmaker, ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze om met hem door te gaan. Het heeft me alleen maar positieve zaken opgeleverd. Ook als er iets is, als ik iets wil vragen of als ik een probleem met mijn prothese heb, kan ik bij hem terecht, zelfs in het weekend. Dat geeft me een gerustgesteld gevoel. Zo zie je maar hoe belangrijk een goede klik is."

 

Alles vragen

"Ik vind het heel belangrijk dat je in gesprek met je instrumentmaker alle schroom van je afwerpt en alles vraagt wat je wilt weten. Het gaat om jóúw leven! Eigen research heeft mij daarnaast goed geholpen. Ik heb op internet opgezocht wat er allemaal mogelijk was en ben steeds kritisch gebleven, ook naar de instrumentmaker toe. Waarom die ene voet, en niet die andere?"

 

Hetzelfde doel

"Ik heb gemerkt dat mijn instrumentmaker mijn vragen helemaal niet vervelend of lastig vindt. Sterker nog, ook hij wil een prothese die perfect zit, en vragen beantwoorden hoort bij hun vak. Hij heeft niet altijd meteen op alle vragen een antwoord, maar komt er altijd de volgende keer op terug. Dat we allebei hetzelfde doel voor ogen hebben, is een heel fijn idee."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders