Skip navigation
9

Bert Pot Blogger

‘Bucketlist? Ik geniet iedere dag’

Geplaatst door Bert Pot | January 21, 2019

Het woord 'bucketlist' is voor Bert Pot niet echt relevant. Hij droomt namelijk niet van wat hij wellicht ooit nog zou willen doen; hij dóet ze al. Daarnaast zit geluk voor Bert vooral in de kleine dingen.

"Ik vind bucketlist eigenlijk een merkwaardig begrip", aldus Bert. "Je stelt een lijst op van dingen die je wilt gaan doen, maar dan? Dóe je ze ook echt? En wanneer? De meeste vrije tijd heb je na je pensioen, maar wie zegt dat ik dat in goede gezondheid haal? Ik wacht daar niet op. In plaats daarvan probeer ik geluk te vinden in alles wat ik doe, groot en klein. Zeker na het ongeval probeer ik mijn leven op die manier te leven: je kunt van alle dingen genieten."

 

Als Bert toch een bucketlist zou moeten samenstellen, zou dit zijn top-3 zijn:

 

# 1: Gezonde hand

"Die wens zal nooit uitkomen, maar in plaats daarvan staat een prothesehand die ik met mijn hersenen kan aansturen heel hoog op mijn wensenlijst. Waarmee ik écht dingen voel, zoals warmte of de kracht waarmee ik een kopje koffie vasthoud. Ik volg de ontwikkelingen op dat gebied op de voet, ik ben er zeer in geïnteresseerd. Wie weet waar de wetenschap over tien jaar toe in staat is."

 

# 2: Cybathlon 2020

"In 2020 ga ik weer meedoen met de Cybathlon in Zwitserland. De Cybathlon is een soort Olympische Spelen voor mensen met een beperking, maar dan gericht op alledaagse activiteiten. Ik heb in 2016 ook meegedaan, mijn eerste keer. Daar had ik destijds veel meer uit kunnen halen. Natuurlijk, meedoen is zeker belangrijker dan winnen, maar ik ben eigenwijs genoeg om áls ik meedoe, voor goud te gaan. Dit keer weet ik beter wat ik kan verwachten. Daardoor ga ik er ook zeker meer van genieten. De Cybathlon is een geweldig evenement waar ik erg naar uitkijk."

 

# 3: Reizen

"Iedere bucketlist zou te kort zijn voor de reizen die ik nog wel wil maken… Niet alleen op de motor hoor: ik zou bijvoorbeeld heel graag eens Amerika met de auto verkennen. Amerika is voor mij een land waar je eens in je leven geweest moet zijn. Maar ook de Noordkaap, in het uiterste puntje van Scandinavië, zou ik heel graag eens bezoeken. En ja, ik heb op de motor al verreweg de meeste Europese bergpassen gereden, maar als ik dat nog eens zou kunnen doen? Dat zou bepaald geen straf zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan…"

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders