Skip navigation
9

Bert Pot Blogger

Bert Pot over zijn vakantiebeleving

Geplaatst door Bert Pot | July 11, 2018

​Wie op vakantie gaat, ontvlucht de dagelijkse sleur en vergeet voor even zijn zorgen. Voor Bert Pot is dat niet anders. Op vakantie zijn zelfs de gesprekken over zijn prothese niet hetzelfde.

"Na het ongeval zijn de vakanties veranderd, maar de bestemmingen gelukkig niet. Mijn vrouw en ik zijn verliefd op de bergen, de bergen zijn ons tweede thuis. In Scandinavië, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Schotland, noem maar op: in de bergen is het altijd genieten. Het enige verschil is dat we vroeger vaak met de auto en de caravan gingen, nu vooral met de motor."

 

Nooit verbergen

"Tijdens mijn fietstochten in de bergen, gebruikte ik ook een prothese: mijn motorprothese. Een buurman op de camping vroeg me ooit: 'Fietst dat een beetje, met zo'n haak?' Hij bedoelde het niet verkeerd, maar zo'n opmerking vind ik op het randje. Al zal ik mijn prothese er nooit om verbergen. Dat heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit doen. Dan zou ik mezelf tekort doen."

 

Het verveelt nooit

"We hebben in de loop der jaren heel wat bergpassen ontdekt. Ik kan je zeggen: het verveelt nooit. Ik heb ooit zelfs gezegd: als ik er op een dag niet meer ben, mag mijn as voor een deel uitgestrooid worden in de bergen, zoveel betekenen ze voor mij. We gaan graag al vroeg in het jaar, als de passen pas net open zijn en er nog sneeuw ligt. Dan ziet de omgeving er weer heel anders uit. En op de motor tussen metershoge muren van sneeuw door rijden, dat overtreft alles."

 

Leuke gesprekken

"Onderweg meren we vaak aan op plekken waar we andere motorrijders ontmoeten. Zodra ik mijn jas en handschoenen uittrek, en mijn prothese tevoorschijn komt, zie je de verbazing op de gezichten. Verbazing, maar vooral ook waardering voor het feit dat we het gewoon doen. Collega-motorrijders begrijpen als geen ander wat deze passie voor je kan betekenen. Daarom zijn gesprekken over mijn prothese op vakantie vaak veel leuker dan thuis."

 

Verhaal mee naar huis

"Bijna ieder jaar ontmoeten we wel iemand die een familielid of vriend heeft met een prothese. Aan mij zien ze dat een prothese je niet hoeft te beperken. Het is een mooi idee dat die motorrijders mijn verhaal mee naar huis nemen en er wellicht iemand door geïnspireerd raakt."

 

Op de foto

"Een paar jaar geleden stond ik tijdens een motortocht bovenop een berg te genieten. Stopt er een man bij me, die graag met me op de foto wilde. Hij had mijn verhaal gelezen in een motormagazine en begreep helemaal waarom ik mijn passie voor het motorrijden niet kon opgeven. Twee jaar later stond ik op de motorbeurs in Utrecht, en wat denk je? Kom ik diezelfde man tegen! En weer wilde hij op de foto. Het geeft aan dat veel mensen niet kijken naar je beperking, maar juist naar wat je wél kunt. Die mensen begrijpen het."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders