Skip navigation
9

Bert Pot Blogger

Bert Pot over het verzorgen van zijn stomp

Geplaatst door Bert Pot | May 23, 2018

Bert Pot verloor door een bedrijfsongeval zijn linkerhand. Om een zo lang mogelijk deel van zijn arm te behouden, is bij de amputatie transplantaathuid van zijn been gebruikt. Verzorging van die huid vraagt om extra aandacht.

 

"Ik heb het geluk gehad dat ik in het Universitair Medisch Centrum Groningen terechtkwam, waar een van de expertisecentra op het gebied van handprotheses gevestigd is. Ik heb het beste resultaat gekregen dat ik me na het ongeval kon wensen", vertelt Bert. Toch is het omgaan met transplantaathuid niet vanzelfsprekend. Wij vroegen Bert hoe hij zijn stomp verzorgt.

 

1.      Vaseline of baby-olie

"Ik smeer met name de transplantaathuid vaak in met baby-olie of vaseline. Niets speciaals, gewoon producten die je bij iedere drogist kunt kopen. Doe ik dat niet, dan wordt de huid snel droog en trekt hij strak. Ik moet sowieso oppassen met de transplantatiehuid, die is erg gevoelig en kwetsbaar. Stoten of schrammen bijvoorbeeld, doen veel pijn. En bovendien herstelt de opperhuid langzamer. Al die tijd zou ik dus geen prothese kunnen dragen. Voor mij is het zaak de transplantatiehuid goed te beschermen en te verzorgen."

 

'Ik smeer mijn arm altijd goed in met zonnebrand, maar nog beter is hem op echt zonnige dagen te bedekken'

 

2.      Seizoenen

"De doorbloeding in mijn linkerarm is onderbroken. Soms is mijn arm zo koud als een koelkast, of juist heel erg warm. Daar houd ik rekening mee. Ik heb een armwarmer en voor op de motor heb ik een verwarmde binnenkoker voor mijn prothese. Verder pak ik op tijd mijn rustmomenten. Is het zomer en buiten erg zonnig, dan let ik extra op. De transplantaathuid verbrandt snel en kan vuurrood worden. Ik smeer mijn arm altijd goed in met zonnebrand, maar nog beter is hem op echt zonnige dagen te bedekken."

 

3.      Sporten

"In de sportschool train ik beide armen. Voor het ongeluk was ik linkshandig, maar in de loop der jaren heb ik geleerd om veel met rechts te doen. Toch train ik ook links, want ook die arm wil ik goed onderhouden. Gelijkmatig sporten, rechts én links trainen, voelt heel prettig. Sporten met aangepaste materialen doe ik niet. Er zijn al zó veel hulpmiddeltjes, soms wil je ook wel eens zonder. Wel gebruik ik tijdens het sporten een speciale prothese. Samen met mijn trainer ben ik mijn houding en greep aan het optimaliseren en dat gaat steeds beter."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders