Skip navigation
9

Richard Kusters Blogger

‘Beperkingen? Daar doe ik niet aan’

Geplaatst door Richard Kusters | January 09, 2019

​Richard denkt niet in problemen, maar in oplossingen. Humor en positivisme zijn hoofdingrediënten in zijn leven. Het is dan ook geen wonder dat hij zijn prothese niet ziet als beperking en vrijwel probleemloos door het leven gaat.

"Ik kan alles. Áls ik al spreek van beperkingen, dan ben ik precies zo beperkt als mijn prothese toestaat. Daarmee bedoel ik dat ik alles aanpak en ieder probleem als een uitdaging beschouw. Meestal vergeet ik zelfs dat ik een prothese draag. Ik zie mijn prothese als een volwaardig onderdeel van mijn lichaam."

 

Niettemin is Richards dagelijks leven anders dan vroeger. Hij noemt vijf momenten waarop hij geconfronteerd wordt met zijn prothese.

 

# 1. Rennen

"Rennen kan ik niet meer, de druk van de osseointegratie op mijn bot is te groot. Soms is dat jammer, bijvoorbeeld als ik denk aan de momenten van voor het ongeval, toen ik graag met mijn paarden door de wei rende. En ik herinner me een moment dat thuis letterlijk de vlam in de pan sloeg, ik uit reflex naar de keuken rende, maar halverwege onderuit ging van de pijn… Nee, rennen is er voor mij niet meer bij."

 

# 2. Opstaan

"Stel: er valt iets onder de bank en ik moet plat op de grond gaan liggen om het te pakken. Dan is opstaan niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Ik moet naar mijn buik rollen, mijn voeten neerzetten en als het ware met mijn handen naar mijn voeten lopen. Het kost geen moeite, maar het is wél anders dan voorheen."

 

# 3. Douchen

"Als ik ga sporten, neem ik altijd doucheprothese mee. Ik moet wel, want lang niet op alle sportlocaties is een douchstoel aanwezig. Ook bij weekendjes weg, hotelovernachtingen enzovoorts, neem ik hem mee. Plus: zeker in sporthallen is het opletten voor gladde vloeren, bijvoorbeeld als er doucheschuim of zeepresten liggen. Soms voel ik me net Bambi op het ijs…"

 

# 4. Parkeren

"Ik parkeer mijn busje zodanig, dat het portier aan de bestuurderskant helemaal open kan. Ik stap met mijn goede been uit en trek daarna mijn prothesebeen mee. Met instappen gaat het precies andersom. Soms word ik wel eens 'ingeparkeerd'. Dan kan ik niet anders dan mijn prothese losklikken en de auto in klimmen. Een hoop extra gedoe, maar de enige optie!"

 

# 5. Opladen

"Ik moet altijd zorgen dat er een stopcontact aanwezig is, als ik 's avonds ga slapen. De accu van mijn prothese kan twee tot drie dagen mee, maar het liefst start ik de dag met een volle accu. Op de camping kies ik bijvoorbeeld altijd een plek met stroom. En mijn vrouw en ik willen in de toekomst een vriendin bezoeken in Afrika: heel leuk, maar ook tijdens een safari moet ik wél zeker weten dat ik mijn been kan opladen."

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC Torsion

Fleur Jong

Fleur Jong (1995) verloor beide onderbenen en 8 vingerkootjes door een bacteriële bloedinfectie toen ze 17 jaar oud was. Binnen 24 uur zag het leven er ineens heel anders uit, maar gelukkig lacht het leven haar nu niet minder toe. Ze doet aan topsport, studeert en staat stevig in haar vele paar schoenen op haar protheses. "Ik weet niet hoe mijn leven eruit had gezien als dit niet was gebeurd, maar wat ik wel weet is dat ik nu gelukkig ben. Dan doet de rest er niet meer toe. Ik heb een enorm leuk leven!"

Prothesen: Pro Flex XC, Pro Flex Align, Cheetah Xtend, Össur Iceform Sleeves.

Marlène van Gansewinkel

Marlène van Gansewinkel (1995) is geboren zonder linker onderarm en linker onderbeen, desalniettemin is ze als een normaal kind opgegroeid. Als kind is ze begonnen met voetbal maar na een talenten dag verliefd geworden op atletiek. Tegenwoordig topatlete, student en levensgenieter. ‘ik ging naar de talenten dag toe met het idee dat ik niet gehandicapt genoeg was.. Dat is natuurlijk waanzin maar, zo heb ik mij altijd gevoeld’

Guido Bonsen

"Ik voel het als een eer dat jonge mensen mij vragen te helpen bij het realiseren van hun sportieve droom". Coach Guido Bonsen vormt een belangrijke schakel voor de Stichting Para Atletiek. Zijn trainingen en begeleiding zijn de schakel tussen de atleet en een langdurige constructieve ondersteuning door de Stichting.

Van maart 2009 tot oktober 2017 was Guido bondscoach bij de Atletiekunie en verantwoordelijk voor de professionalisering van de Para Atletiek in die jaren. Onder zijn leiding maakte de Para Atletiek grote stappen voorwaarts. Een professionele structuur met de beste mensen in de begeleiding. Met fulltime atleten en een programma dat leidend was in de wereld werden de afgelopen jaren talloze medailles behaald op de internationale toernooien. Nederland werd als voorbeeld gezien en veel landen kopieerden de structuur en opzet.

Ourders