Skip navigation
9

Bert Pot Blogger

‘Als je wilt, kun je bijna alles’

Geplaatst door Bert Pot | December 14, 2018

​Bert Pot is een tikkeltje eigenwijs. Gelukkig geeft hij dat zelf toe. Een voorbeeld: op de vraag om drie dingen te noemen, die hij sinds zijn ongeval niet meer kan, geeft hij geen antwoord. Tenminste: geen top-drie. "Want ik kan gewoon nog bijna alles. De vraag is eerder: hoe pak ik het aan?"

"Ik zou geen drie dingen op kunnen noemen die ik niet meer kan nu ik een prothese heb. Oké, het écht zware werk, dat gaat niet meer. Zo had ik vroeger de droom om ooit nog eens zelf een huis te bouwen. Dat zal niet meer lukken en dat is heel jammer. Maar voor de rest? Ik kan alles. Soms in een ander tempo, soms met aanpassingen of met hulp, maar niets is onmogelijk. Laatste heb ik bijvoorbeeld nog onze riolering gerepareerd. Zou ik vroeger twee uurtjes voor nodig gehad hebben en nu een hele dag; maar het is wél gedaan."

 

Hier kunnen we niet tegenop. We draaien de vraag om: wat kun je nog wél? Bert noemt drie activiteiten in zijn leven waar hij direct na het ongeval voor vreesde, maar die hij vandaag de dag nog altijd doet.

 

# 1: motorrijden

"Mijn eerste vraag in het ziekenhuis was: kan ik nog motorrijden? Die vraag bleef maar door mijn hoofd spoken en eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het ooit nog zou lukken. Hoe moest ik mijn stuur vasthouden? De koppeling inknijpen? Mijn vrouw is zich er in gaan verdiepen. Inmiddels rijd ik al jaren op een motor met aanpassingen: de koppeling zit rechts, net als alle schakelaars voor verlichting, knipperlicht, claxon enzovoorts. Ik heb een speciale motorprothese om het stuur vast te houden en eerlijk gezegd: ik rijd meer dan ooit tevoren en ik geniet er nog intenser van, juist doordat ik weet dat het ook zomaar heel anders had kunnen aflopen."

 

# 2: Fietsen

"Voor het ongeluk was ik een fanatieke triatleet en fietste ik dus veel. Ik houd ervan om de grenzen op te zoeken en helemaal kapot te gaan, heerlijk! Bovendien is fietsen gezond én goed voor je gemoedstoestand. Ik heb mijn fiets zelf aangepast, op een soortgelijke manier als mijn motor: links zit niets, rechts zitten de voor- en achterrem en kan ik schakelen. Mijn mountainbike gebruik ik niet meer zoveel als vroeger, ik stap veel meer op mijn gewone fiets. Waar ik ook heenga: ik neem altijd mijn camera mee, want fotograferen is ook een grote hobby van me. Zo combineer ik twee hobby's in een."

 

#3. Timmeren

"Ik ben van huis uit timmerman, dus timmeren en klussen deed ik al heel veel. En nog steeds, trouwens. Tijdens het timmeren gebruik ik geen prothese. In plaats daarvan werk ik veel met tangen, lijmtangen en knijpers, bijvoorbeeld om dingen vast te zetten. Ik maak veel van hout. Geen grote verbouwingen, maar eerder kunstwerkjes, het liefst van afvalhout. Als ik hout bewerk, kom ik helemaal tot rust. Heerlijk!"

 

Benieuwd naar de houten kunstwerken van Bert? Bekijk ze hier

Over de blogger

Mitch Valize

Mitch Valize (1995) is student Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Maar nog meer is hij topsporter: in 2020 neemt de jonge handbiker deel aan de Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Mitch is geboren met een korter linkerbeen. Na de amputatie (2015) verdwenen zijn pijnklachten en functioneert hij beter dan ooit. Op naar goud!

Prothesen: Iceross Seal-In liner met Unity, Pro-Flex XC Torsion

Ton

Bert Pot

Bert Pot (1963) verloor in 2006 zijn linkerhand, toen hij tijdens zijn werk twee walsen wilde schoonmaken. Het eerste wat door zijn hoofd schoot: ‘Als ik maar kan blijven motorrijden’. Dat is gelukt. Bert (getrouwd, twee kinderen) is vandaag de dag een fanatieke huisman en een van de drijvende krachten achter SMvG (Stichting motorrijden met een beperking).

Prothesen: Iceross Upper X, i-limb quantum

Luc

Hans van Dongen

Hans van Dongen (1960) verloor zijn linkerbeen door een noodlottig ongeval in 2006, toen hij op de motor aangereden werd door een auto. Hans heeft anderhalve dag geworsteld met woede en verdriet; toen zette hij resoluut de knop om. Intussen is hij als mens onmiskenbaar rijker dan voorheen, terwijl hij ook fysiek al vele uitdagingen is aangegaan. Met succes!

Prothesen: RHEO KNEE XC, Pro-Flex XC

Richard Kusters

Richard Kusters (1971) werd in 2008 overreden door zijn eigen rijtuig, toen zijn paard op hol sloeg. Na drie jaar revalideren, meerdere operaties en aanhoudende, helse pijnen koos hij voor de amputatie van zijn rechterbeen. Sindsdien gaat hij buitengewoon strijdvaardig en energiek door het leven. Richard woont in Leiderdorp en is getrouwd met zijn jeugdliefde, met wie hij een dochter heeft.

Prothesen: Osseointegratie, RHEO KNEE XC, Re-Flex Rotate

Ourders