Niet-operatieve oplossingen

Wanneer de diagnose knieartrose, oftewel gonartrose, is gesteld, wordt aanbevolen stapsgewijs te werk te gaan. Dit houdt in dat er goed gekeken wordt naar wat er nodig is in het stadium waarin de artrose zich bevindt en er geen complexere of heftigere stappen worden ondernomen totdat dit echt nodig blijkt. Uit onderzoek blijkt dat het bij artrosezorg belangrijk is dat conservatieve (dus niet-operatieve) oplossingen meer benut worden voordat overgegaan wordt tot ingrijpendere oplossingen. Hierbij is het belangrijk dat deze niet-operatieve stappen door de specialist met u worden besproken; voorlichting en advies met betrekking tot uw levensstijl zijn zeer belangrijk.

Hieronder vindt u enkele niet-operatieve oplossingen die de pijn die knieartrose met zich meebrengt kunnen verminderen.

Pijnmedicatie

Niet-operatieve oplossingen|Pijnmedicatie|Össur knieartrose

Medicijnen worden vaak ingezet om de eerste pijnklachten bij knieartrose te verminderen. Paracetamol is een vriendelijke pijnbestrijder zonder bijwerkingen, maar werkt niet bij iedereen even effectief. Onstekingsremmers als ibuprofen, diclofenac (ook wel NSAIDs – niet-steroïdale onstekingsremmers - genaamd), helpen wellicht wat beter om de pijn door de onsteking in de knie te verminderen. Helaas geven deze onstekingsremmers regelmatig vervelende bijwerkingen.

Injecties bij artrose in de knie

Niet-operatieve oplossingen|Injecties|Össur knieartrose

Injecties met hyaluronzuur (dat van nature aanwezig is in gezonde gewrichten) kunnen tijdelijk pijnverlichting bieden. Het kan zorgen voor een versoepeling van de knie. Ook kan het helpen de knie te verdoven met een pijnstillend middel met een ontstekingsremmend ingrediënt als cortison. Het resultaat kan echter per persoon verschillen en de bijwerkingen kunnen ook erg vervelend zijn. Meestal houdt het effect van een injectie in de knie met hyaluronzuur een half jaar tot een jaar aan. Heeft de injectie de pijn aanzienlijk verminderd, maar begint deze langzaamaan uit te werken? Dan is het een overweging waard om een nieuwe injectie te nemen. Laat u vooraf wel altijd goed informeren door de arts over de injecties bij artrose in de knie.

Braces

Niet-operatieve oplossingen|Braces|Össur knieartrose

Het is belangrijk dat de knie in beweging blijft om zo het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden en de stijfheid van de knie zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook kan beweging helpen bij het verliezen van wat overgewicht, waardoor de druk op de knie ook vermindert. Echter, bewegen is niet altijd gemakkelijk wanneer u veel pijn ervaart! Een kniebrace kan uitkomst bieden. Een brace kan krachten op het been uitoefenen om de druk op de punten waar de artrose het ernstigst is weg te nemen.

De brace ontlast en er is geen sprake meer van bot-op-bot contact. Hierdoor vermindert de pijn aanzienlijk zonder vervelende bijwerkingen.

Een kniebrace kan zeer goed gebruikt worden als aanvulling op de eerder genoemde oplossingen: door het dragen van de kniebrace zijn oefeningen en beweging in het algemeen gemakkelijker omdat u dan minder pijn ervaart. Daarnaast kunt u de brace gebruiken als alternatief voor het langdurig gebruik van medicijnen of injecties of wanneer een operatie (nog) geen optie voor u is.

Beweging en gewichtsverlies

Niet-operatieve oplossingen|Gewichtsverlies|Össur knieartrose

Wellicht kunt u wat overgewicht kwijtraken? Dit helpt namelijk de druk op uw knie te verminderen waardoor de pijn kan worden verlicht. Regelmatig bewegen is hierbij belangrijk. Dit kan onder andere door oefeningen van de fysiotherapeut. Dit verbetert uw kracht en flexibiliteit, het maakt uw knie minder stijf en u heeft een grotere kans wat gewicht kwijt te raken. Dit alles komt ten goede aan de pijnverlichting.

Oefeningen en fysiotherapie

Niet-operatieve oplossingen|fysiotherapie|Össur knieartrose

Wanneer het kraakbeen door artrose wegslijt, ontstaat bot-op-bot contact en dat is pijnlijk. Daarnaast kan het gewricht minder makkelijk bewegen. Toch is het belangrijk dat de knie in beweging blijft om zo het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden. Een fysiotherapeut kan u helpen met verschillende oefeningen om de knie zo beweeglijk mogelijk te houden. En deze oefeningen kunt u uiteraard ook thuis doen!Heeft u artrose en is een operatie (nog) niet aan de orde? Dan zijn er meerdere mogelijkheden hoe u de pijn kunt verminderen zoals medicatie, injecties in de knie, braces en oefeningen.