De juiste oplossing voor u

Knieartrose kan niet genezen worden, maar er zijn wel verschillende oplossingen om de pijn te verlichten zodat u de dagelijkse activiteiten weer op kunt pakken. De oplossing moet uiteraard passen bij uw levenstijl. Het is daarom erg belangrijk dat u de mogelijkheden samen met de specialist bespreekt, zodat voor de meest geschikte oplossing gekozen kan worden.

Om tot de juiste oplossing te komen, is het belangrijk dat naar uw huidige levensstijl en naar de mate van artrose wordt gekeken: wat kunt u niet meer, maar zou u wel weer willen kunnen? In hoeverre belemmert de pijn u in uw dagelijks leven en welke oplossingen passen het beste bij uw situatie?

Studies en internationale richtlijnen wijzen uit dat het belangrijk is een aantal stappen te doorlopen, gebaseerd op uw wensen, dagelijkse activiteiten en mogelijkheden op lichamelijk gebied.

Verschillende oplossingen

Allereerst kan gekeken worden of middels zelfeducatie en een aanpassing van uw levensstijl al winst te behalen is. Vervolgens kunnen fysiotherapie, een aanpassing in uw voedingspatroon of pijnmedicatie oplossingen zijn om de pijn te verminderen en de knie en uzelf mobieler te maken. Oefeningen die u ook thuis kunt doen, in combinatie met het aanpakken van mogelijk overgewicht zouden al verschil kunnen maken.

Ook medicijnen als paracetamol of andere pijnstillers of ontstekingsremmers als diclofenac of ibuprofen kunnen de pijn verlichten. Mocht dit alles niet het gewenste resultaat bieden, kunnen injecties worden ingezet. Hyaluronzuur injecties bijvoorbeeld, verlichten de pijn en verminderen de stijfheid van de knie, maar ook corticosteroïde injecties kunnen plaatselijk de pijn verlichten.


In beweging blijven met een kniebrace

In alle gevallen is het belangrijk dat u in beweging blijft en dat uw knie niet pijnlijker of stijver wordt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan: door de pijn wilt of kunt u wellicht niet in beweging blijven! Bij alle genoemde opties is het mogelijk om een kniebrace te dragen die zorgt dat er geen sprake meer is van bot-op-bot contact, onstaan door artrose. Als het bot-op-bot contact verdwijnt, vermindert ook de pijn, waardoor u wél in beweging kunt blijven. Een brace kan prima gebruikt worden als aanvulling op de genoemde oplossingen. Het gebruik van een kniebrace geeft geen vervelende bijwerkingen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld medicatie, en zorgt ervoor dat u mobiel kunt blijven.


Oplossingen bij artrose

1Educatie, aanpassing levenstijl, braces
2Fysiotherapie, braces, pijnmediacatie, dieet
3Braces, injecties, verdere doorverwijzing
4Orthopedisch chirug


De Unloader kniebraces van Össur zijn goede voorbeelden van braces die zorgen dat er geen bot-op-bot contact meer ontstaat, wat dus zorgt voor de vermindering van pijn. De kniebraces ontlasten de zijde waar de artrose zich bevindt en zorgen ervoor dat je zonder pijn weer in beweging kunt zijn. Deze kniebraces kunnen gebruikt worden als aanvulling op de genoemde oplossingen. Het gebruik van een kniebrace geeft geen vervelende bijwerkingen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld medicatie, en zorgt ervoor dat u mobiel kunt blijven.


Niet-operatieve en operatieve oplossingen bij knieartrose

De verschillende oplossingen bij knieartrose kunnen we onderverdelen in niet-operatieve oplossingen en operatieve oplossingen.