Ik denk dat ik knieartrose heb, wat kan ik doen?

Als u denkt dat u knieartrose heeft, onderneem dan snel actie zodat u samen met de huisarts of orthopedisch chirurg kunt zoeken naar de juiste oplossing voor u. Ook zijn er verschillende oefeningen die u thuis kunt doen om de pijn te verlichten en zo mobiel mogelijk te blijven.

Stap 1

Diagnose

Allereerst is het aan de huisarts om de juiste diagnose te stellen. Op basis hiervan kan gekeken worden welke oplossingen er zijn en welke stappen u kunt ondernemen.

Neem contact op met uw huisarts wanneer u knieklachten ervaart die mogelijk duiden op knieartrose.

Stap 2

Samen beslissen

Als de diagnose ‘artrose’ is gesteld, kan de huisarts de opties met u bespreken. Een aantal van deze opties, zoals fysiotherapie, oefeningen en pijnmedicatie, wordt hier verder toegelicht. Mocht dit niet voldoende zijn, kan een huisarts u doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Samen met hem of haar overlegt u welke eventuele andere oplossingen of combinaties van oplossingen voor u geschikt zijn. Denk hierbij aan een kniebrace, injecties of toch een knievervangende operatie.

Samen met de specialist maakt u een plan. Informeer goed naar de mogelijke oplossingen om te kijken wat het beste bij u en uw levensstijl past.

Stap 3

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om uw knie zo beweeglijk en het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden. Een half uurtje per dag bewegen is al goed, maar u kunt uiteraard ook beginnen met 10 minuten per dag.

De volgende oefeningen zijn perfect om thuis te doen. Houd wel goed in de gaten dat u niet teveel pijn ervaart.

Stap 1 Diagnose

Allereerst is het aan de huisarts om de juiste diagnose te stellen. Op basis hiervan kan gekeken worden welke oplossingen er zijn en welke stappen u kunt ondernemen.

Neem contact op met uw huisarts wanneer u knieklachten ervaart die mogelijk duiden op knieartrose.

Stap 2 Samen beslissen

Als de diagnose ‘artrose’ is gesteld, wordt u doorverwezen naar een orthopedisch chirurg. Met hem/haar overlegt u welke oplossingen voor u geschikt zijn. Is het belangrijk dat u eerst oefeningen doet en afvalt? Kan een kniebrace u van de ergste pijn af helpen? Is een knievervangende operatie nodig?

Of is een combinatie van oplossingen wellicht de beste oplossing voor u? Samen met de specialist maakt u een plan. Informeer goed naar de mogelijke oplossingen bij knieartrose om te kijken wat het beste bij u past.

Stap 3 Wat kunt u zelf doen?

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om uw knie zo beweeglijk en het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden. Een half uurtje per dag bewegen is al goed, maar u kunt uiteraard ook beginnen met 10 minuten per dag. De volgende oefeningen zijn perfect om thuis te doen. Houd wel goed in de gaten dat u niet teveel pijn ervaart.