Wat is artrose? Lees hier alles over artrose | Ossur

Wat is artrose

Wat is artrose? is een vraag die veel mensen zich stellen. Artrose is een aandoening die voorkomt in de gewrichten waar botten elkaar treffen. Het uiteinde van het bot is bedekt met kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel en pijnvrij kunnen bewegen. Is het kraakbeen beschadigd door bijvoorbeeld een blessure, een structureel verkeerde (werk)houding of overgewicht, dan bestaat de kans dat u artrose heeft. Kraakbeen dat beschadigd is, herstelt echter zeer lastig dus op lange termijn wordt het alsmaar dunner en zachter. Artrose ontstaat voornamelijk in de heupen, knieën, nek en rug. Össur is gespecialiseerd in het verbeteren van de mobiliteit van mensen. Wij zijn marktleider op het gebied van niet-invasieve orthopedische hulpmiddelen. Wat we voor u kunnen betekenen, is mede afhankelijk van het stadium van knieartrose waar u zich in bevindt.


Symptomen van artrose in de knie

Wat zijn symptomen van knieartrose en hoe herkent u dit? Artrose zorgt ervoor dat botten met elkaar in contact komen omdat het tussenliggende kraakbeen beschadigd, versleten of verdund is. Ook voelt het gewricht stijf aan wanneer u een tijdje stilzit en wordt het steeds lastiger om uw knie (volledig) te buigen of strekken.


Pijn in knie bij buigen en traplopen; wat nu?

Ervaart u regelmatig pijn in uw knie bij het buigen of traplopen? Dan is de kans dat u knieartrose heeft aanwezig.

Artrose komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar naast dit verschil, zijn er meerdere factoren die de pijn in uw knie kunnen veroorzaken.

Artrose is een veelvoorkomende oorzaak van die kniepijn, zeker als u wat ouder bent, of overgewicht heeft. Op de lange termijn kan de pijn zo erg worden dat bijvoorbeeld wandelen met de hond of traplopen zelfs onmogelijk wordt. Daarom wordt pijnbestrijding (in overleg met uw huisarts) al in een vroeg stadium geadviseerd.


De verschillende stadia van knieartrose

Meestal is het de orthopedisch chirurg die de diagnose knieartrose (of gonartrose – gon geeft aan dat het gaat om artrose in de knie) stelt. Unicompartimentele gonartrose betekent dat de artrose in de knie zich bevindt aan één kant van de knie, de binnenkant (mediaal) of de buitenkant (lateraal).

Er zijn verschillende stadia waarin de knieartrose zich kan bevinden; van een beginnend stadium van slijtage van het kraakbeen tot een vergevorderd stadium, waarbij er sprake is van ernstige slijtage van het kraakbeen en dus ernstige artrose.

Artrose is een chronische degeneratieve aandoening. Dat betekent dat het kraakbeen in de loop van de tijd geleidelijk verslechtert. In een vroeg stadium van artrose zult u merken dat u al vaker activiteiten moet staken of bijvoorbeeld minder moet gaan werken vanwege het ongemak en de pijn. In een meer gevorderd stadium van artrose in de knie heeft u gewoonlijk veel en continu pijn en is de knie stijf.

Hieronder beschrijven we de verschillende stadia van artrose.

Milde artrose

In een gezonde knie bedekt kraakbeen de uiteinden van de botten, waardoor ze niet tegen elkaar schuiven. Als het oppervlak van het kraakbeen begint te slijten, kunnen er hele kleine scheurtjes en deukjes ontstaan. In dit stadium kan de knie ook tekenen gaan vertonen van een afwijkende varusstand, oftewel O-benen.

Gemiddelde artrose

In dit stadium van artrose slijten delen van het kraakbeen helemaal weg. Hierdoor wordt de knie minder flexibel en neemt de kans op schade of ernstiger letsel toe wanneer u doorgaat met uw dagelijkse activiteiten. De smeervloeistof (synoviaal vocht) wordt ook afgebroken en gaat minder goed werken. Daarnaast komen er steeds meer scheurtjes en deukjes in het kraakbeen. De kans is groot dat ook de afwijkende stand van de benen verslechtert.

Ernstige artrose

IIn geval van ernstige artrose in de knie worden de botten niet langer beschermd, omdat grote delen van het kraakbeen volledig zijn weggesleten. Dit leidt tot pijn omdat de botten tegen elkaar schrapen bij het bewegen. Ook kleine stukjes kraakbeen die zijn losgeraakt en in het gewricht rondzweven kunnen pijn en verdere schade veroorzaken. U kunt niet meer zonder pijn functioneren wanneer er van deze ernstige vorm van artrose sprake is. Van buitenaf lijkt het alsof het been sterk buigt in relatie tot de dij.


Knieartrose en gonartrose aan de knie; wat is het verschil?

Zowel knieartrose als gonart rose zijn termen die voorkomen in de (medische) wereld. Gonartrose is simpelweg hetzelfde als knieartrose. Het is enkel een andere benaming hiervoor. Gon staat namelijk voor knie.


Pijnbestrijding bij artrose

Artrose kan tot vervelende en pijnlijke situaties lijden. Vooral wanneer u gewend bent om altijd pijnvrij te lopen en te bewegen. Gelukkig zijn er manieren om de pijn te verminderen. Er zijn zowel operatieve als niet operatieve oplossingen om de pijn te bestrijden zoals;

  • medicijnen in de vorm van paracetamol en ontstekingsremmers
  • injecties met hyaluronzuur
  • braces
  • fysiotherapie
  • osteotomie
  • (on)volledige knievervanging

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over de oplossingen bij knieartrose? Neem dan contact op met een van onze Artrose Expertise Centra.