De diagnose osteoartrose van de knie stellen

Wanneer u last heeft van u knie en u denkt of weet dat u artrose heeft, is het belangrijk dit aan de huisarts te vertellen zodat u samen met hem of haar een oplossing kunt zoeken die bij u en uw levensstijl past. De huisarts zal uw knie onderzoeken om de juiste diagnose te stellen:

Bloedtest

Een bloedtest kan gewoonlijk reumatoïde artritis en andere mogelijke oorzaken van gewrichtspijn, zoals ontstekingsaandoeningen, constateren of uitsluiten.

Röntgenfoto

Een röntgenfoto kan een duidelijker beeld geven van het kraakbeen en de botten in uw knie. Een kleinere afstand dan gewoonlijk tussen de botten kan duiden op schade aan het kraakbeen, een teken van artrose.

MRI-scan

Als op een röntgenfoto niet duidelijk te zien is waarom u kniepijn heeft, kan een MRI-scan meer informatie opleveren. Met ‘magnetic resonance imaging’ worden behalve de botten ook de bloedvaten en zachte weefsels zichtbaar.

Artroscopie

Bij een artroscopie wordt een klein cameraatje in de knie ingebracht om rechtstreeks naar het gewricht te kijken. Een artroscopie wordt echter meestal gebruikt om letsel van de meniscus en gewrichtsbanden te behandelen.

Analyse van de gewrichtsvloeistof

Voor de analyse van de gewrichtsvloeistof wordt er een kleine hoeveelheid vloeistof uit uw knie afgenomen om deze te controleren op tekenen van infectie of andere aandoeningen.