Skip navigation
9

PlagioCare veelgestelde vragen

Hoe kan ik het hoofdje van mijn baby corrigeren?

 

Als uw baby jonger dan 4 tot 5 maanden is, raden wij u altijd aan te beginnen met het afwisselen van de positie van het hoofdje.

 

Als het afwisselen van de positie en tijd op de buik na ongeveer een maand geen enkel effect hebben, raden we u aan een afspraak te maken om te beoordelen of een behandeling met PlagioCareTM zal helpen.

Als uw baby aan één kant een stijve nekspier heeft, torticollis genaamd, moet dit behandeld worden tegelijk met het orthotische behandelprogramma.

Wat zijn redenen om te kiezen voor PlagioCare?
 • De PlagioCare helm is een op maat gemaakte orthese volgens de regelgeving van de CE-markering.
 • De helm van PlagioCare™ bevat geen kinbandje, waardoor bij eten hier geen smetverschijnselen kunnen onstaan en verstikkingsgevaar voorkomen wordt.
 • De meting geschiedt nauwkeurig door middel van een computerscan. Hierdoor hoeft het hoofdje van de baby niet gegipst te worden.
 • De helm is ten opzichte van andere helmen veel meer open van structuur. Vooral in de zomer is dit een belangrijk voordeel.
 • De controles worden door de orthopedisch technicus uitgevoerd.
 • De groei van de schedel is door middel van een scan goed in de gaten te houden: de schedelvorm voor, tijdens en na het dragen van het helmpje worden met elkaar vergeleken.
 • De helm geeft een circulaire druk op het hoofdje.
 • Bij de helm blijven de oren vrij. Dit heeft als grote voordeel dat bij beginnende oorproblemen de helm op kan blijven.
 • De helm is zeer eenvoudig schoon te maken.
Moet mijn huisarts me doorverwijzen?

Ja, uw huisarts kan u doorverwijzen aan een kinderarts. Kinderartsen zijn geregistreerde zorgprofessionals en zijn gekwalificeerd om beoordelingen uit te voeren en diagnoses te stellen voor de behandelingen met PlagioCare. Alleen dan kunt u in aanmerking komen voor een redressiehelmpje en vergoeding hiervan.

Vergoedt mijn verzekering redressietherapie?

Gewoonlijk vergoede Nederlandse verzekeraars redressiehelmtherapie. Iedere verzekeraar heeft echter een andere dekking en medische beleidsrichtlijnen. U kunt het best contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij en/of de uitkeringencoördinator van uw werkgever om erachter te komen in hoeverre ortheses gedekt zijn en uw en uw baby in aanmerking komen voor vergoeding van de behandeling.

Op welke termijn kunnen we verbetering verwachten?

Gewoonlijk is al na slechts 2 weken behandeling een verbetering te zien. De correctie zet in de loop van de tijd door. Om de grootst mogelijke symmetrie te bereiken is volledige therapietrouw noodzakelijk. Hoewel er vaak al vroeg zichtbaar verbetering optreedt, moet de baby het helmpje gedurende de volledige behandelingsduur dragen voor een optimaal resultaat.

Hoe houd ik het helmpje schoon?

Het helmpje wordt schoongemaakt met isopropylalcohol.

Zijn er vervolgafspraken nodig?

Ja, uw kind moet in de loop van de behandeling regelmatig langskomen voor beoordeling om te controleren of alles goed gaat en de orthese bij te stellen. Gewoonlijk vinden de afspraken om de 2 – 4 weken plaats, afhankelijk van de leeftijd en ernst van de vervorming.

Wanneer wordt de behandeling beëindigd?

 

Er zijn drie redenen om de behandeling te beëindigen:
 • Als het helmpje te klein wordt en er geen correctie meer zal optreden.
 • Bij oudere baby’s als de groei is gestopt en er geen correctie meer optreedt.
 • Als de ouders zo tevreden zijn met het resultaat dat ze de behandeling willen beëindigen, ook al is er meer groei mogelijk.
Hebben we meer dan één helmpje nodig voor de behandeling?

In geval van een zeer ernstige vervorming bij een heel jonge baby is het mogelijk dat het helmpje te klein wordt voordat de maximale correctie is bereikt. Als dit gebeurt, zullen we bespreken of het zin heeft om verder te gaan met een tweede behandeling.

Zal het hoofd na de behandeling de platte vorm weer aannemen?

Nee. Veel ouders vragen dit en onze ervaring is dat de vorm van het hoofd tijdens de groei hetzelfde blijft als aan het eind van de behandeling. Naarmate kinderen ouder worden, zullen ze meer tijd zittend, kruipend en lopend doorbrengen en wordt de tijd dat ze op hun rug liggen beperkt.

Wat is een orthopedisch instrumentmaker?

Orthopedisch instrumentmakers zijn geregistreerde medische professionals. Alle orthopedisch instrumentmakers volgen een 4-jarige HBO-opleiding in alle aspecten van anatomie, fysiologie, biomechanica en het vervaardigen en toepassen van orthesen.

Wat is de beste leeftijd om met de behandeling te beginnen?

De ideale leeftijd om met de behandeling te beginnen is 4 tot 7 maanden, maar er kan tot en met de leeftijd van 14 maanden met de redressietherapie worden gestart. In het algemeen kunnen er sneller betere resultaten worden bereikt als er op jongere leeftijd met de behandeling wordt begonnen.

Mijn baby is ouder dan 18 maanden. Kan er nog iets gedaan worden?

 

We behandelen geen baby's ouder dan 14 tot 16 maanden omdat op die leeftijd de groei van het hoofd grotendeels voltooid is. Om de vorm van het hoofd te veranderen, is groei noodzakelijk. Soms zetten we wel een behandeling voort tot de leeftijd van 24 maanden als de baby al bij ons onder behandeling is en de correctie blijft voortzetten.

We beschouwen de behandeling van oudere baby’s als onethisch, aangezien er zonder groei geen correctie kan optreden en deze groei rond 14-16 maanden al heeft plaatsgevonden, waarna het hoofd stijver en inflexibeler wordt.